Κυριακή
23 Ιουνίου 2024

Σοκ για παιδικά προϊόντα της Shein: Kαρκινογόνες και τοξικές ουσίες 428 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια

Πλανήτης

Τα παιδικά προϊόντα που πωλούνται από τον κινεζικό διαδικτυακό εμπορικό γίγαντα Shein περιείχαν τοξικές ουσίες σε ποσότητες εκατοντάδες φορές πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα. Τα παραπάνω ανέφεραν οι Αρχές της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας.

Η Shein, που έχει έδρα τη Σιγκαπούρη, έχει εκτοξεύσει τη δημοτικότητά της σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας μια τεράστια ποικιλία από μοντέρνα ρούχα και αξεσουάρ σε εντυπωσιακά χαμηλές τιμές.

Η εκρηκτική ανάπτυξη έχει επίσης οδηγήσει σε αυξημένο έλεγχο των επιχειρηματικών πρακτικών και των προτύπων ασφαλείας της, μεταξύ άλλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νότια Κορέα, όπου οι Αρχές της Σεούλ διεξάγουν εβδομαδιαίες επιθεωρήσεις των αντικειμένων που πωλούνται από πλατφόρμες όπως η Shein, η Temu και η AliExpress.

Στον τελευταίο γύρο ελέγχου επέλεξαν οκτώ προϊόντα που πωλούνται από τη Shein, συμπεριλαμβανομένων παιδικών παπουτσιών, δερμάτινων τσαντών και μιας ζώνης, και διαπίστωσαν ότι αρκετά από αυτά περιείχαν υψηλές ποσότητες φθαλατών -χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για να μαλακώσουν τα πλαστικά.

Χημικές ουσίες εκατοντάδες φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια

Ένα ζευγάρι παπούτσια περιείχε 428 φορές τα επιτρεπόμενα επίπεδα φθαλικών ενώσεων -τα υψηλότερα που έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια των ελέγχων στη Σεούλ- και τρεις τσάντες είχαν ποσότητες που έφτασαν τις 153 φορές το όριο, δήλωσαν οι Αρχές της πόλης.

Οι φθαλικές ενώσεις χρησιμοποιούνται ευρέως για να μαλακώσουν το πλαστικό και βρίσκονται σε χιλιάδες προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων δοχείων, προϊόντων ομορφιάς και παιχνιδιών. Ωστόσο, είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι προκαλούν ορμονικές διαταραχές και έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις, ορισμένες μορφές καρκίνου και προβλήματα γονιμότητας.

Αξιωματούχος της πόλης της Σεούλ δήλωσε στο AFP ότι έχουν ζητήσει την απομάκρυνση αυτών των προϊόντων από την πώληση και ότι από τότε που η πόλη ξεκίνησε τους ελέγχους, τον Απρίλιο, οι περισσότερες πλατφόρμες έχουν συμμορφωθεί με τέτοια αιτήματα.

Μέχρι τώρα, οι Αρχές της Σεούλ δήλωσαν ότι έχουν επιθεωρήσει 93 προϊόντα και διαπίστωσαν ότι σχεδόν τα μισά από αυτά περιείχαν τοξικές ουσίες. Στα προϊόντα αυτά περιλαμβάνονται παιδικά ρολόγια και μολύβια ζωγραφικής.

Απαντώντας σε ερωτήματα του CNA, η Shein δήλωσε ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ' όψιν το θέμα της ασφάλειας των προϊόντων της.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Διαψεύδουν οι ΗΠΑ την επίθεση στο αεροπλανοφόρο Eisenhower – «Ψευδής» ο ισχυρισμός των Χούθι

Ο ισχυρισμός των Χούθι ότι επιτέθηκαν στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Eisenhower στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ψευδής, δήλωσαν δύο αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters. «Αυτό είναι ψευδές...

Φόρτωση άρθρων...