Δευτέρα
13 Μαΐου 2024

Σουδάν: Συμφωνήθηκε επταήμερη κατάπαυση του πυρός

Κατάπαυση του πυρός επτά ημερών συμφωνήθηκε στο Σουδάν. Έπειτα από τις αλλεπάλληλες απόπειρες που έχουν πέσει στο κενό, ο αρχηγός του στρατού του Σουδάν, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και ο ηγέτης της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, συμφώνησαν κατ’ αρχήν στην κήρυξη επταήμερης κατάπαυσης του πυρός.

Η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει από την Πέμπτη 4 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Νότιου Σουδάν.

Στην ανακοίνωση του Νότιου Σουδάν, το οποίο είχε προσφερθεί να μεσολαβήσει, αναφέρεται ότι ο πρόεδρός του, ο Σάλβα Κίιρ, τόνισε ότι είναι σημαντικό να συμφωνηθεί μια εκεχειρία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά και να οριστούν απεσταλμένοι για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν να ορίσουν απεσταλμένους.

Είναι άγνωστο κατά πόσο θα τηρηθεί αυτή η επταήμερη εκεχειρία (4-11 Μαΐου) δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός παραβιάστηκαν κατάφωρα.

Λόγω του πολέμου περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις προκαλούν ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με τον ο ΟΗΕ. 

Η σύρραξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη καταστροφή αφού οι φτωχοί γείτονες του Σουδάν καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προσφυγικές ροές ενώ ταυτόχρονα οι μάχες εμποδίζουν τη διανομή τροφίμων σε αυτή τη χώρα, τα δύο τρίτα των κατοίκων της οποίας βασίζονταν ήδη σε κάποιου είδους εξωτερική βοήθεια για να επιβιώσουν.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, είπε ότι το Κάιρο θα μπορούσε να παράσχει τη στήριξή του για την έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών αλλά ταυτόχρονα «προσέχει να μην παρέμβει σε εσωτερικά ζητήματα».

«Θα μπορούσε να επηρεαστεί ολόκληρη η περιοχή», είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε σε ιαπωνική εφημερίδα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 12 Μαΐου

Γεγονότα 1551: Ιδρύεται το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Αμερικής, το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Αγίου Μάρκου στην Λίμα του Περού 1743: Η Μαρία Τερέζα της Αυστρίας στέφεται βασίλι...

Ο Τραμπ βρίζει τον Μπάιντεν σε προεκλογική συγκέντρωση: Είναι βλάκας, όλος ο κόσμος γελάει μαζί του

«Είναι ο χειρότερος πρόεδρος που υπήρξε ποτέ, σε οποιαδήποτε χώρα». «Είναι βλάκας, όλος ο κόσμος γελάει μαζί του, έχει κάνει τεράστια ζημιά». «Είναι ένας κακός άνθρωπος». Αυτά και ...

Ρωσία: Ο Πούτιν έδιωξε τον Σοϊγκού από το υπουργείο Άμυνας – Ποιος είναι ο διάδοχος του

Σε ανασχηματισμό έκπληξη προχώρησε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες μέρες έπειτα από την ορκωμοσία του για πέμπτη θητεία στο Κρεμλίνο. Ο Σεργκέι Σοϊγκού, στενός συ...

Φόρτωση άρθρων...