Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Σταματούν οι έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων - Ξεπέρασαν τις 40.000 οι νεκροί - Aγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει τις έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια που άφησαν οι σεισμοί.

Πλανήτης

Η κυβέρνηση στην Τουρκία αποφάσισε μετά από δεκατέσσερις ημέρες από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου να σταματήσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στον μεγαλύτερο αριθμό των επαρχιών. Εξαιρούνται οι επαρχίες Καχραμανμαράς και Χατάι.

«Σε μεγάλο αριθμό επαρχιών οι προσπάθειες ερευνών έχουν τελειώσει. Συνεχίζονται στις επαρχίες Καχραμανμαράς και Χατάι, σε περίπου 40 κτίρια», δήλωσε ο Γιούνους Σεζέρ, επικεφαλής της Afad.

Ξεπέρασαν τις 40.000 οι νεκροί στην Τουρκία

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο νότιο τμήμα της χώρας και στη Συρία και τον θάνατο 40.689 ανθρώπων στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Afad.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως 105.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί σοβαρές ζημιές και θα κατεδαφιστούν.

Εικόνα

Παραμένει άγνωστος ο αριθμός αγνοουμένων

Ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών AFAD Γιούνους Σεζέρ δήλωσε ότι οι προσπάθειες ερευνών και διάσωσης θα τελείωναν σε μεγάλο βαθμό σήμερα (19.02.2023) το βράδυ. Ούτε η Τουρκία, ούτε η Συρία έχουν ανακοινώσει πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τον σεισμό.

Σε μια από τις τελευταίες προσπάθειες ανάσυρσης επιζώντων από τα ερείπια, 12 ημέρες μετά τον φονικό σεισμό, τα σωστικά συνεργεία άρχισαν να απομακρύνουν τα μπάζα με τα χέρια σε σημείο όπου διεξάγονταν επιχειρήσεις διάσωσης στην Αντάκια (Αντιόχεια) χθες, Σάββατο, το βράδυ.

Εκπαιδευμένοι σκύλοι και θερμικές κάμερες είχαν εντοπίσει σημάδια ζωής από δύο ανθρώπους, σύμφωνα με τους διασώστες, αλλά λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οκτώ ώρες μετά την έναρξη των προσπαθειών απεγκλωβισμού τους, οι ομάδες σταμάτησαν τις προσπάθειες διάσωσης. «Κανένας δεν είναι ζωντανός», δήλωσε ο Μουτζντάτ Ερντογάν, μέλος της AFAD, με τη στολή και το πρόσωπο γεμάτα σκόνη. «Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να σώσουμε ανθρώπους πλέον».

Εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια σε Τουρκία και Συρία

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Τουρκία για να συζητήσει τους τρόπους με τους οποίους η Ουάσινγκτον μπορεί περαιτέρω να βοηθήσει την Άγκυρα στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τα επακόλουθα της χειρότερης φυσικής καταστροφής στην σύγχρονη ιστορία της.

Στη Συρία, η οποία έχει ανακοινώσει τον θάνατο πάνω από 5.800 ανθρώπων, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε ότι οι αρχές στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας εμποδίζουν την πρόσβαση στην περιοχή. «Αυτό περιπλέκει τις επιχειρήσεις μας. Πρέπει να λυθεί αμέσως», δήλωσε ο διευθυντής του WFP Ντέιβιντ Μπίζλεϊ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φουρτούνα στα κανάλια της Βενετίας: Συγκρούσεις κατοίκων με την Αστυνομία για το εισιτήριο των 5 ευρώ (Videos&Photos)

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη Βενετία μεταξύ της Αστυνομίας και διαδηλωτών κατά του αμφιλεγόμενου μέτρου του εισιτηρίου εισόδου στην πόλη. Το εισιτήριο αφορά τους επισκέπτες που θα μείν...

Χαμάς: Απαρέγκλιτος όρος για την απελευθέρωση ομήρων ο τερματισμός του πολέμου

Η Χαμάς επανέλαβε σήμερα την απαίτησή της από το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της οποιαδήποτε συμφωνίας για την απελευθέρωση τ...

Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια: Μεγάλες καθυστερήσεις στον έλεγχο διαβατηρίων λόγω τεχνικού προβλήματος

Χάος επικρατεί στα αεροδρόμια της Βρετανίας, καθώς σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις λόγω τεχνικού προβλήματος. Αναστάτωση έχει προκληθεί στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, κα...

Φόρτωση άρθρων...