Καταδικάζει το State Department το κάψιμο ενός Κορανίου έξω από το τζαμί στη Σουηδία, αν και πρόσθεσαν ότι η άδεια για τη διαδήλωση υποστηρίζει την ελευθερία της έκφρασης και δεν αποτελεί έγκριση της πράξης.

Μιλώντας στην καθημερινή ενημέρωση Τύπου, ο εκπρόσωπος του State Department, Ματ Μίλερ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η διαδήλωση δημιούργησε «ένα περιβάλλον φόβου» που θα επηρεάσει την ικανότητα των μουσουλμάνων και των μελών άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων να ασκούν τη θρησκευτική τους ελευθερία.

«Θα πω ότι το καταδικάζουμε», δήλωσε ο Ματ Μίλερ. «Πιστεύουμε ότι η διαδήλωση δημιούργησε ένα περιβάλλον φόβου που θα επηρεάσει την ικανότητα των μουσουλμάνων και των μελών άλλων θρησκευτικών μειονοτικών ομάδων να ασκούν ελεύθερα το δικαίωμά τους στην ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων στη Σουηδία», πρόσθεσε o Ματ Μίλερ.

«Θεωρούμε επίσης ότι η έκδοση της άδειας για τη διαδήλωση αυτή υποστηρίζει την ελευθερία της έκφρασης και δεν αποτελεί έγκριση των ενεργειών της διαδήλωσης», κατέληξε ο Μίλερ.

Η σουηδική αστυνομία είχε χορηγήσει άδεια για τη διεξαγωγή της διαδήλωσης κατά του Κοράν, όμως μετά την πυρπόληση, η αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες στον άνδρα που την πραγματοποίησε για διέγερση κατά εθνικής ή εθνοτικής ομάδας.

Ο Ματ Μίλερ αρνήθηκε να πει αν η διαδήλωση και οι συνέπειές της θα έχουν αντίκτυπο στις σχέσεις Τουρκίας-Σουηδίας και συνεπώς στην υποψηφιότητα της τελευταίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά επανέλαβε τη θέση της Ουάσινγκτον ότι η σκανδιναβική χώρα είναι έτοιμη να ενταχθεί στη συμμαχία.

«Είναι καιρός να προχωρήσουμε στην πλήρη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ματ Μίλερ.