Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

State Department προς Αμερικανούς: «Μην ταξιδεύετε στη Ρωσία, μπορεί να συλληφθείτε αυθαίρετα»

Πλανήτης

Οι Αμερικανοί στη Ρωσία διατρέχουν κίνδυνο να συλληφθούν αυθαίρετα από τις ρωσικές Αρχές, προειδοποίησε το State Department. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε την προτροπή του προς τους πολίτες των ΗΠΑ να μην ταξιδεύουν στη χώρα αυτή ή, αν βρίσκονται εκεί, να φύγουν άμεσα.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε εναντίον της «πιθανότητας διωγμού αμερικανών πολιτών» από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, «συμπεριλαμβανομένης της σύλληψής τους» και «της αυθαίρετης εφαρμογής της ρωσικής νομοθεσίας», λόγω της θέσης της Ουάσινγκτον για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επέβαλε στη Μόσχα.

Η προειδοποίηση αυτή διατυπώθηκε ενώ η διάσημη αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνι Γκράινερ παραμένει κρατούμενη στη Ρωσία εδώ και πάνω από έναν μήνα.

Συνελήφθη τη 17η Φεβρουαρίου σε αεροδρόμιο κοντά στη Μόσχα με «ηλεκτρονικό τσιγάρο και φιαλίδιο με υγρό που είχε ιδιαίτερη οσμή» ελαίου κάνναβης, σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία τελωνείων.

Η Μπρίτνι Γκράινερ, από τις καλύτερες μπασκετμπολίστριες στον κόσμο, κινδυνεύει να της επιβληθεί ποινή ως και δέκα ετών κάθειρξης. H αθλήτρια οδηγήθηκε σε κέντρο κράτησης από όπου –με απόφαση ρωσικού δικαστηρίου– δεν μπορεί να βγει πριν από τη 19η Μαΐου το νωρίτερο.

Η σύλληψη της κατόχου δύο ολυμπιακών μεταλλίων δεν αποκαλύφθηκε στην κοινή γνώμη παρά την 5η Μαρτίου, δεκαπέντε ημέρες αργότερα. Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας είχαν προχωρήσει στην εισβολή στην Ουκρανία, πυροδοτώντας μείζονα διεθνή κρίση και βαριές αμερικανικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Η Ουάσινγκτον φοβάται ότι η Μπρίτνι Γκράινερ θα μετατραπεί σε πιόνι, σε εργαλείο άσκησης πίεσης, εν μέσω της σύγκρουσης, και προτιμά για την ώρα να κρατάει χαμηλό προφίλ στην υπόθεση αυτή.

Υπάλληλος της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα μπόρεσε να επισκεφθεί την 31χρονη Μπρίτνι Γκράινερ, για πρώτη φορά την 23η Μαρτίου. Διαπίστωσε πως είναι «καλά στην υγεία της».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φόβοι για αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο μετά την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key, στη Βαλτιμόρης, αποτελεί «μεγάλη καταστροφή» για την οικονομία, καθώς απειλεί με μεγάλη αναστάτωση τις μεταφορές αξίας ύψους 80 δισ. δολ...

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Δύο ύποπτοι κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους (Videos)

Έφεση κατά της προφυλάκισής τους κατέθεσαν δύο ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση στον πολυχώρο «Crocus City Hall» στη Μόσχα. Ο Αμιρτσόμ Ισλάμοφ και ο πατέρας του Ισροήλ Ισλάμ...

Φόρτωση άρθρων...