Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Στη Λευκορωσία νοσηλεύονται Ρώσοι στρατιώτες που εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια στο Τσερνόμπιλ

Πλανήτης

Στη Λευκορωσία όπου υποβάλλονται σε θεραπεία ύστερα από ακτινοβολία που δέχθηκαν στο Τσέρνομπιλ έχουν μεταφερθεί Ρώσοι στρατιώτες.

Αυτό υποστηρίζει εργαζόμενος στην ουκρανική (κρατική) εταιρία που επιβλέπει τη ζώνη αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στην περιοχή.

Ο Γέροσλαβ Γεμελιανένκο δήλωσε χθες ότι ακόμη μία ομάδα στρατιωτών μεταφέρθηκε σε αρμόδιο ιατρικό κέντρο  στο Γκόμελ της Λευκορωσίας, προκειμένου να υποβληθούν σε θεραπεία.

Ο ισχυρισμός έρχεται μία ημέρα αφότου εργαζόμενοι στο Τσέρνομπιλ υποστήριξαν ότι οι Ρώσοι στρατιώτες κατέφθασαν στον πυρηνικό σταθμό χωρίς την κατάλληλη ενδυμασία για την προστασία τους από την ακτινοβολία.

Ο Γεμελιανένκο έκανε λόγο για επτά λεωφορεία με Ρώσους στρατιώτες που έχουν ήδη μεταφερθεί στο Γκόμελ και υποστηρίζει ότι οι άνδρες αυτοί δεν ακολούθησαν τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται μέσα τόσο μέσα στον πυρηνικό σταθμό όσο και στο -τοξικότατο- περιβάλλον του, γνωστό και ως Κόκκινο Δάσος.

Εργαζόμενοι ανέφεραν ακόμη ότι Ρώσοι στρατιώτες κυκλοφορούσαν με τα οχήματά τους χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό στο Κόκκινο Δάσος σηκώνοντας σύννεφα ραδιενεργού σκόνης που ενδεχομένως προκάλεσε εσωτερική ακτινοβόληση στα σώματά τους.

Οι δύο Ουκρανοί εργαζόμενοι που μίλησαν στο Reuters, εκτελούσαν τη βάρδια τους όταν ρωσικά τανκς εισέβαλαν στο Τσέρνομπιλ στις 24 Φεβρουαρίoυ και κατέλαβαν τον σταθμό.

Αμφότεροι είπαν ότι είδαν ρωσικά τανκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα να κινούνται μέσα στο Κόκκινο δάσος το οποίο είναι το πλέον μολυσμένο, ραδιενεργά, τμήμα της ζώνης γύρω από τι Τσέρνομπιλ, περίπου 65 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...