Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Στη Μεσόγειο βγαίνει το γεωτρύπανο της Τουρκίας «Abdulhamid Han» - Ξεκινά το «ταξίδι» του στις 9 Αυγούστου

Πλανήτης

Έναν θερμό Αύγουστο φαίνεται πως έχουμε μπροστά μας καθώς ανακοινώθηκε ότι το γεωτρύπανο «Abdulhamid Han» βγαίνει στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου.

Την αποκάλυψη έκανε το Anadolu, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας. Το «Abdulhamid Han» θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Μερσίνης.

Δείτε που βρίσκεται τώρα το γεωτρύπανο της Τουρκίας

geotripano stigma

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι είχε ανακοινώσει ότι ξεκινά τις έρευνες το γεωτρύπανο της Τουρκίας. Μιλώντας στους εορτασμούς για την «Ημέρα Ειρήνης και Ελευθερίας της 20ής Ιουλίου» που πραγματοποιήθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο (ΤΔΒΚ), ο Οκτάι δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το γεωτρύπανο 7ης γενιάς Abdulhamid Han διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή αποτελεσματικών ερευνών σε γαλάζια ύδατα με την ικανότητά του να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε βάθος έως 12.200 μέτρων.

«Το νέο μας γεωτρύπανο προγραμματίζεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο τον επόμενο μήνα» δήλωσε ο Οκτάι προσθέτοντας ότι τα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο υπερασπίζονται αποφασιστικά απέναντι σε κάθε είδους προκλήσεις και παράτυπες πρωτοβουλίες.

Δηλώνοντας ότι δεν κρατούν τα δικαιώματα και τους νόμους των Τουρκοκυπρίων χωριστά από τους δικούς τους νόμους, ο Οκτάι δήλωσε ότι όσοι πάνε στο φεγγάρι με όνειρα που δεν θα συμβούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο θα πρέπει να τα γνωρίζουν καλά αυτά τα γεγονότα.

Επισημαίνοντας ότι οι πόροι υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο δεν είναι παιχνίδι για τους Έλληνες, ο Οκτάι είπε ότι «ο Πρόεδρος κ. Τατάρ υπέβαλε την πρόταση για δίκαιη κατανομή στις αρχές του μήνα. Ο Πρόεδρός μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε την πρότασή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ, ας πραγματοποιήσουμε μια περιφερειακή διάσκεψη που θα δοθεί το δικαίωμα να συμπεριλάβει την ΤΔΒΚ». «Σε αυτό το θέμα, η Τουρκία είναι σαφής, η ΤΔΒΚ είναι ανοικτή στην επικοινωνία- το διεθνές δίκαιο είναι αυτονόητο. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να προσπαθεί να βρει έναν βοηθό στην περιοχή. Καμία προσπάθεια αποκλεισμού της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” από την Ανατολική Μεσόγειο δεν πέτυχε και δεν θα πετύχει. Στην περιοχή θα μιλήσουν τα δικαιώματα, το δίκαιο και η ισότητα, όχι οι βοηθοί. Ας το μάθουν όλοι αυτό» πρόσθεσε.

Κάνοντας επίθεση στους Ελληνοκύπριους και την Ελλάδα ο Οκτάι υπογράμισε ότι το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση, υπενθύμισε ότι ως τουρκική πλευρά προσπαθεί ειλικρινά από την αρχή να επιτύχει μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση που θα εγγυάται τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το Aνώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανατρέπει την καταδίκη του γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»

Ακύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν το 2020 για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σεξουαλικών εγκλημάτων. Πρόκειται για μια εντυπωσι...

Φόρτωση άρθρων...