Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ σπεύδουν Σουηδία και Φινλανδία (Video)

Πλανήτης

Μετά την Φινλανδία και το κοινοβούλιο της Σουηδίας έδωσε σήμερα το πράσινο φως προκειμένου η χώρα να καταθέσει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας επίσης το καθεστώς ουδετεροτητας δεκαετιών.

16.000 στρατιώτες από 11 χώρες παίρνουν μέρος στα νατοϊκά γυμνάσια που άρχισαν σήμερα στην Εσθονία, δίπλα στα ρωσικά σύνορα. Η μεγαλύτερη άσκηση της Συμμαχίας στην περιοχή της Βαλτικής με την κωδική ονομασία «Σκαντζόχοιρος» είχε προγραμματιστεί πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όμως, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο της Εσθονίας, κάποιες από τις χώρες δήλωσαν ότι θα λάβουν μέρος την τελευταία στιγμή.

Στην άσκηση συμμετέχουν στρατιώτες και από την Φινλανδία και τη Σουηδία που αποφάσισαν να βάλουν τέλος στην παράδοση της ουδετερότητας και να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική συμμαχία. Το σουηδικό αίτημα ένταξης θα κατατεθεί τις επόμενες ώρες ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Άντερσον μετά τη συζήτηση στη Βουλή.

Οι Σουηδοί Σοσιαλδημοκράτες έκαναν μεν ιστορική στροφή, παραμένουν όμως αντίθετοι στη δημιουργία μόνιμων νατοϊκών βάσεων και στα πυρηνικά όπλα. Η Φινλανδία, που συνορεύει με τη Ρωσία, επίσης έλαβε ιστορική απόφαση.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν θα μείνει αναπάντητη είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Διπλωματική πηγή του ΝΑΤΟ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ρωσία να απαντήσει κάνοντας κάποιου είδους επίδειξη των πυρηνικών της όπλων, κάτι που θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο, όπως είπε.

Εν τω μεταξύ Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για τους τραυματισμένους Ουκρανούς μαχητές που βρίσκονται στα υπόγεια της χαλυβουργίας «Αζόφσταλ». Σύζυγοι και μητέρες εγκλωβισμένων ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη όπου ενδέχεται να μεταφερθούν κάποιοι από αυτούς με μεσολάβηση του Ερντογάν. Στο πλευρό των συγγενών η τραγουδίστρια και ακτιβίστρια Ρουσλάνα.

«Πιστεύω στη σοφία του Ερντογάν. Ήρθαμε να του ζητήσουμε να προβεί σε άλλη μια πράξη ειρήνης και ανθρωπιάς: Να σώσει τη Μαριούπολη», δήλωσε η Ουκρανή τραγουδίστρια.

Το τάγμα Αζόφ ανακοίνωσε ότι μεταξύ των νεκρών στο εργοστάσιο είναι 15 γυναίκες, στρατιωτικοί αλλά και γιατροί.

Η Τουρκία τα βάζει ξανά με Σουηδία και Φινλανδία
Από την πλευρά της Τουρκίας ελλοχεύει η απειλή για βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία συγκεκριμένα κατηγορούν τις δύο αυτές χώρες  ότι αρνούνται την έκδοση μελών του PKK και της οργανωσης του Γκιουλέν.

Τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως η Σουηδία και η Φινλανδία αρνήθηκαν την έκδοση 33 ατόμων που σχετίζονται με το PKK ή είναι γκιουλενιστές, εκ των οποίων οι 21 βρίσκονται στη Σουηδία και οι 12 στην Φινλανδία.

Παράλληλα, η Τουρκία επαναφέρει το ζήτημα της αναβάθμισης των μαχητικών τους F-16, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως τις προσεχείς ημέρες θα βρεθούν στην Τουρκία οι υπουργοί Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας. 

Η πρώτη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά πως οι υπουργοί των δύο χωρών «δεν χρειάζεται να μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν μέχρι την Τουρκία.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 25 Απριλίου

Γεγονότα 1792: Ο πρώτος άνθρωπος που εκτελείται στην γκιλοτίνα είναι ο Νικολά Πελετιέ, φερόμενος ως δολοφόνος και κλέφτης. 1850: Ο ιδρυτής του πρακτορείου Reuters, Πάουλ Γιού...

Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια: Μεγάλες καθυστερήσεις στον έλεγχο διαβατηρίων λόγω τεχνικού προβλήματος

Χάος επικρατεί στα αεροδρόμια της Βρετανίας, καθώς σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις λόγω τεχνικού προβλήματος. Αναστάτωση έχει προκληθεί στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, κα...

Ισπανία: Ποια είναι η Μπεγκόνια Γκόμεθ που ερευνάται για σκάνδαλο διαφθοράς και βάζει σε σκέψεις παραίτησης τον Σάντσεθ

Δικαστήριο της Μαδρίτης ανακοίνωσε την Τετάρτη (24/4) ότι άνοιξε προκαταρκτική έρευνα κατά της συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, ως ύποπτη για «άσκηση επιρροής και δ...

Φόρτωση άρθρων...