Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Στην Ουκρανία φον ντερ Λάιεν και Μπορέλ – Πήγαν στους ομαδικούς τάφους αμάχων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφτασε σήμερα στην Μπούκα, την μικρή πόλη βορειοδυτικά του Κιέβου που έχει γίνει σύμβολο των φρικαλεοτήτων του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η φον ντερ Λάιεν, η οποία συνοδεύεται από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε ανακοινώσει ότι θα μεταβεί σήμερα στο Κίεβο ως ένδειξη υποστήριξης στην Ουκρανία.

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες πήγαν να δουν τους ομαδικούς τάφους στην Μπούκα όπου θάφτηκαν δεκάδες άμαχοι που σκοτώθηκαν στις μάχες.

Η κ. φον ντερ Λάιεν, ο κ. Μπορέλ και ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ επισκέπτονται το Κίεβο τη μέρα που υιοθετήθηκε επίσημα το πέμπτο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι θάνατοι αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούκα έδειξαν το «απάνθρωπο πρόσωπο» του ρωσικού στρατού, ενώ δεσμεύτηκε να στηρίξει την Ουκρανία στον αγώνα για την υπεράσπιση των «συνόρων της Ευρώπης». Αμέσως μετά αναχώρησε για το Κίεβο, όπου την υποδέχθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τι περιλαμβάνει το πέμπτο πακέτο κυρώσεων

Σημαντικά αραιωμένο, εν τω μεταξύ, όσον αφορά τον αποκλεισμό ρωσικών πλοίων από τα ευρωπαϊκά λιμάνια, αποδεικνύεται το πέμπτο πακέτο, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. Η ελληνική πλευρά, σε σύμπλευση με την Κύπρο και τη Μάλτα, πέτυχαν να περιοριστεί ο αποκλεισμός μόνο σε πλοία που είχαν ρωσική σημαία ως τις 24 Φεβρουαρίου.

Εξαιρούνται τόσο τα πλοία ρωσικών συμφερόντων που έχουν υιοθετήσει σημαίες ευκαιρίας, αλλά και τα πλοία που ναυλώνονται από εταιρείες ρωσικών συμφερόντων. Ακόμα και για τα πλοία με ρωσική σημαία, προβλέπονται εξαιρέσεις από τον αποκλεισμό για τη μεταφορά ορυκτών καυσίμων, αγροτικών ειδών και φαρμάκων. Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματούχο, η Επιτροπή θα επανέλθει στο ζήτημα της ναυτιλίας, καθώς – όπως είπε – υπάρχει περιθώριο αυστηροποίησης.

Συνολικά στο πέμπτο πακέτο περιλαμβάνονται 217 επιπλέον άτομα και 18 νέες οντότητες. Σχετικά με τον άνθρακα, κοινοτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι μετά τον Αύγουστο παύει οριστικά κάθε αγορά του από τη Ρωσία. Όπως ανέφεραν, οι απαγορεύσεις εξαγωγών, μαζί με όσες περιλαμβάνονται στο πέμπτο πακέτο, αγγίζουν τομείς συνολικής αξίας (προ της εισβολής) 22,8 δισ. ευρώ ετησίως – περίπου το 25% των εξαγωγών προς τη Ρωσία. Οι απαγορεύσεις εισαγωγών κυμαίνονται μεταξύ 13,5-17 δισ. ευρώ (15-19% του συνόλου). Οι εξαγωγές από την Ε.Ε. προς τη Ρωσία έχουν μειωθεί κατά ¾ σε αξία στην ίδια χρονική περίοδο πέρυσι εξαιτίας των κυρώσεων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Πιέσεις για έκτο πακέτο κυρώσεων

Η πίεση για το έκτο πακέτο, εν τω μεταξύ, έχει ήδη ξεκινήσει. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά το πολύνεκρο χτύπημα στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία το πρωί, τάχθηκε υπέρ περισσότερων κυρώσεων στη Ρωσία και της αποστολής περισσότερων όπλων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη αξιωματούχο της Ε.Ε., πάντως, ο κ. Μπορέλ δεν θα παρουσιάσει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων πρόταση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Η ίδια πηγή υπενθύμισε ότι «απαιτείται ομοφωνία» για την επέκταση των κυρώσεων και ότι η εξάρτηση «πολλών κρατών-μελών» στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες παραμένει «μεγάλη». Τα περιοριστικά μέτρα «δεν πρέπει να πλήττουν τις οικονομίες των κρατών-μελών περισσότερο από ότι πλήττουν τη Ρωσία», τόνισε.

Σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, η ίδια αξιωματούχος ανέφερε ότι «δεν είμαστε ακόμα στο στάδιο των σοβαρών διαπραγματεύσεων» και ότι «δεν έχουν προκύψει μέχρι στιγμής χειροπιαστά αποτελέσματα».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Συνελήφθησαν εργαζόμενοι σε φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης για τρομοκρατική δραστηριότητα

Οκτώ δημοσιογράφοι και τουλάχιστον εννέα Τούρκοι που εργάζονται σε φιλοκουρδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, συνελήφθησαν από τις Αρχές της Τουρκίας την Τρίτη, οι οποίοι κατηγορούνται ...

Σαν σήμερα - 23 Απριλίου

Γεγονότα 1920: Το Εθνικό Τουρκικό Συμβούλιο υπό τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ καταλύει την κυβέρνηση του σουλτάνου Μεχμέτ ΣΤ' και δημοσίευει προσωρινό σύνταγμα. 1944: Εκλογές ...

Φόρτωση άρθρων...