Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Στην Τουρκία ο Σεργκέι Λαβρόφ για τις εξαγωγές του ουκρανικού σιταριού

Πλανήτης

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε σήμερα το απόγευμα στην Τουρκία για να συζητήσει τη δημιουργία θαλασσίων διαδρόμων για τη διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε σήμερα φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Λαβρόφ πρόκειται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, η δυνατότητα για την Ουκρανία, έναν μεγάλο παγκόσμιο παραγωγό σιτηρών, να εξάγει τις καλλιέργειές της που βρίσκονται επί του παρόντος αποκλεισμένες στα λιμάνια της.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου έχει μπλοκάρει τις περισσότερες εξαγωγές της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας, εκτοξεύοντας τις τιμές και εγείροντας έναν σοβαρό κίνδυνο λιμού σε χώρες που εξαρτώνται από αυτές τις εξαγωγές, ιδιαίτερα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία προσέφερε τη βοήθειά της για τη συνοδεία θαλασσίων νηοπομπών από ουκρανικά λιμάνια, παρά την ύπαρξη ναρκών, ορισμένες από τις οποίες εντοπίστηκαν κοντά σε τουρκικές ακτές, που τοποθετήθηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Γεωργίας Βαχίτ Κιρίστσι, η Άγκυρα έχει κάνει «μια συμφωνία με την Ουκρανία που θα μας παραδώσει (σε τιμή) 25% φθηνότερη από αυτή του FOB», την τιμή αγοράς που περιλαμβάνει την τιμή στον προορισμό. Μια χειρονομία, σύμφωνα με τον ίδιο, για να ευχαριστήσει την Τουρκία.

«Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία μάς εμπιστεύονται», δήλωσε ο Κιρίστσι, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται».

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, «η Ουκρανία προστατεύει επί του παρόντος τα εμπορικά λιμάνια της που έχουν ναρκοθετηθεί» και φοβάται ότι θα «δεχτεί επίθεση από τη Ρωσία» εάν αποσύρει τις νάρκες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Politico: Συναγερμός στην Europol – Εξαφανίστηκαν φάκελοι με απόρρητα στοιχεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων

Συναγερμός έχει σημάνει στη Europol έπειτα από την αποκάλυψη της απώλειας απόρρητων φακέλων, με προσωπικά δεδομένα κορυφαίων στελεχών της υπηρεσίας, από την έδρα της στη Χάγη στην ...

Ισλαμικό Κράτος: Kαλεί τους οπαδούς του να πλήξουν τους «σταυροφόρους» στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και το Ισραήλ

Το Ισλαμικό Κράτος προέτρεψε την Πέμπτη τους υποστηρικτές του να χτυπήσουν τους «σταυροφόρους» παντού, αλλά ιδίως στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος της τζιχαντισ...

Φόβοι για αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο μετά την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key, στη Βαλτιμόρης, αποτελεί «μεγάλη καταστροφή» για την οικονομία, καθώς απειλεί με μεγάλη αναστάτωση τις μεταφορές αξίας ύψους 80 δισ. δολ...

Φόρτωση άρθρων...