Δευτέρα
20 Μαΐου 2024

Στις 35 - 40 δισ. λίρες υπολογίζεται το κόστος του Brexit

Πλανήτης

Ο λογαριασμός παραμένει ακόμη κρίσιμο σημείο το οποίο κλιμακώνει την αγωνία για την ομαλή συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Στο πλαίσιο του «απαλού», όπως το περιγράφουν οι αναλυτές, Brexit το ποσό του λογαριασμού έχει κατέβει σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Από τα τα 60 δισεκατομμύρια, για τα οποία γινόταν αρχικά λόγος, θα κυμανθεί από 35 μέχρι 40 δις. σύμφωνα με εκτιμήσεις του BBC.

Πάντως, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης αναφέρει ότι ο λογαριασμός του Brexit μεταξύ 35 και 39 δισ. λιρών αποτελεί δίκαιη διευθέτηση.

«Αναμένουμε ότι θα κινηθεί μεταξύ 35 και 39 δισ. λιρών. Φαίνεται ότι είναι μια δίκαιη διευθέτηση για τις υποχρεώσεις μας» δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος.

Μετά τη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Τερέζα Μέι υπογράμμισε ότι ο «λογαριασμός» του διαζυγίου θα είναι «δίκαιος» για τους Βρετανούς φορολογούμενους.

Τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο διασφαλίζονται και βάσει της συμφωνίας, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μεριμνά για οκτώ χρόνια μετά το Brexit για την τήρηση των δικαιωμάτων τους.

Αναφορικά με την περίοδο προσαρμογής, αυτή θα προσφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δυνατότητα να διατηρήσει ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στοιχείο που ζητούν οι επιχειρηματικοί κύκλοι στη Βρετανία, ανήσυχοι για το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς «δίχτυ προστασίας».

Η αποχώρηση από την ενιαία αγορά θα θέσει τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δέσμευση του στρατοπέδου των υποστηρικτών του Brexit.

Η ελευθερία αυτή θα διατηρηθεί κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ακόμη και αν οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να καταγράφονται κατά την είσοδό τους στη Βρετανία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου για Νετανιάχου και ηγέτη της Χαμάς ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατ...

Ποιος είναι ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι - Τι θα συμβεί αν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του

Ο Εμπραχίμ Ραΐση, 63 ετών, ένας σκληροπυρηνικός κληρικός, εξελέγη πρόεδρος του Ιράν το 2021 όταν διαδέχθηκε τον μετριοπαθή Χασάν Ροχανί. Κατά τη θητεία του ως πρόεδρος, έχει ηγηθεί...

Φόρτωση άρθρων...