Παρασκευή
10 Μαΐου 2024

Κλιμάκωση στο βόρειο ισραηλινό μέτωπο: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ιράν – Απειλή Νετανιάχου για «ασύλληπτα αντίποινα» κατά της Χεζμπολάχ

17 ή 19 φορτηγά «πέρασαν με ανθρωπιστική βοήθεια – Αντικρουόμενες πληροφορίες για καύσιμα

Πλανήτης

Τρίτη εβδομάδα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να ετοιμάζεται να περάσει στο επόμενο στάδιο, αυτό της χερσαίας στρατιωτικής εισβολής στη λωρίδα της Γάζας.

Τα πλήγματα πυκνώνουν και οι αεροπορικές επιθέσεις εντείνονται εναντίον στόχων στη λωρίδα της Γάζας, τον Λίβανο και τη Συρία, ενώ συνεχίζονται οι εχθροπραξίες και στα βόρεια σύνορα της χώρας όπου εκκενώνονται ακόμα 14 κοινότητες. Με φυλλάδια, SMS και ηχητικά μηνύματα το Ισραήλ καλεί τους κατοίκους της Γάζας να πάνε νότια, αλλιώς θα θεωρηθούν συνεργάτες της Χαμάς. Ανησυχία προκαλεί και το νέο μέτωπο, στη Δυτική Όχθη.

Οι αρχές του Ισραήλ πρόσθεσαν 14 κοινότητες στο σχέδιο εκκένωσης του βόρειου τμήματος της χώρας, σύμφωνα με σημερινή κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας και του στρατού.

Οι κοινότητες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, που έχει την έγκριση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, βρίσκονται κοντά στη μεθόριο με τη Συρία και τον Λίβανο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν «την κατάλληλη δράση» ως απάντηση σε οποιαδήποτε κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν. «Μην το κάνετε» είναι η συμβουλή μας σε όποια ομάδα ή οποιαδήποτε χώρα θέλει να διευρύνει αυτή τη σύγκρουση και να εκμεταλλευτεί αυτή την πολύ ατυχή κατάσταση που βλέπουμε», πρόσθεσε.

Εξαιτίας των ενεργειών του Ιράν και των οργανώσεων τις οποίες υποστηρίζει, στην ευρύτερη περιοχή, η Ουάσιγκτον διαβλέπει δυναμική κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο επιεκφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ‘Αντονι Μπλίνκεν.

Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τον θάνατο ισραηλινο -αμερικανού εφέδρου στο νότιο Λίβανο, από πυρά της Χεζμπολάχ.

Νετανιάχου προς Χεζμπολάχ: Ασύλληπτα τα αντίποινα στο Λίβανο εάν ανοίξει δεύτερο μέτωπο

Η Χεζμπολάχ θα κάνει «το λάθος της ζωής της» αν ξεκινήσει πόλεμο με το Ισραήλ, δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιθεωρώντας τις ισραηλινές δυνάμεις στο βόρειο ισραήλκοντά στη μεθόριο με το Λίβανο.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε κατά του ανοίγματος ενός δεύτερου πολεμικού μετώπου, δηλώνοντας ότι αν αυτό συμβεί, θα επιφέρει ισραηλινές επιδρομές ως αντίποινα με “ασύλληπτο” μέγεθος, που θα προκαλέσουν “καταστροφή” στο Λίβανο,

Το Ιράν που φέρεται να υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ, προειδοποίησε νωρίτερα ότι η κατάσταση μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου.

«Η Χεζμπολάχ παρασύρει τον Λίβανο σε έναν πόλεμο από τον οποίο δεν θα κερδίσει τίποτα, αλλά πρόκειται να χάσει πολλά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κονρίκους.

«Η Χεζμπολάχ παίζει ένα πολύ, πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. Κλιμακώνουν την κατάσταση. Βλέπουμε όλο και περισσότερες επιθέσεις κάθε μέρα.

«Είναι πραγματικά το λιβανικό κράτος διατεθειμένο να θέσει σε κίνδυνο ό,τι έχει απομείνει από την ευημερία και τη λιβανική κυριαρχία για χάρη των τρομοκρατών στη Γάζα;» πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής αυτό το Σαββατοκύριακο, διασυνοριακές επιθέσεις έχουν σκοτώσει έξι μαχητές της Χεζμπολάχ και ένα μέλος της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ στον Λίβανο , ενώ τρεις ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, από αντιαρματικά πυρά της Χεζμπολάχ. 

17 ή 19 φορτηγά «πέρασαν με ανθρωπιστική βοήθεια – Αντικρουόμενες πληροφορίες για καύσιμα

Το δεύτερο κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα εισήλθε στην αιγυπτιακή πλευρά της διάβασης της Ράφα ενώ ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι μαζί με τα 20 φορτηγά που πέρασαν χθες, αντιστοιχεί σε κάτω τους 4% των ημερήσιων αναγκών ενώ εξαντλούνται τα αποθέματα φαρμάκων και καυσίμων.

Το γαλλικό πρακτορείο AFP μετέδωσε ότι ενδεχομένως να πέρασε τον σιραηλινό έλεγχο ένα φορτηγό που μετέφερε καύσιμα.

«Χωρίς καύσιμα θα σταματήσει η ανθρωπιστική δράση. Δεν θα υπάρχει νερό, δεν θα λειτουργούν νοσοκομεία αλλά ούτε και αρτοποιεία», είπε Philippe Lazzarini, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ζελένσκι: Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα όπλα για να σταματήσει τη ρωσική προέλαση

Η Ουκρανία θα μπορούσε να σταματήσει την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά αν οι συμμαχικές χώρες αύξαναν την παροχή όπλων. Τα παραπάνω τόνισε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Ο...

Σαν σήμερα - 9 Μαΐου

Γεγονότα 1502: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ξεκινά από την Ισπανία για τον τέταρτο και τελευταίο του ταξίδι στο Νέο Κόσμο. 1908: Φρίκη στον Πειραιά. Η Μαρία Παπαδάκη τεμαχίζει το ν...

Φόρτωση άρθρων...