Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο χείλος της οικονομικής καταστροφής η Ρωσία

Πλανήτης

Τις συνέπειες του παράλογου πολέμου στην Ουκρανία, πληρώνουν οι Ρώσοι πολίτες, καθώς η χώρα τους έχει απομονωθεί από την διεθνή κοινότητα, κυρίως από τη Δύση, με αποτέλεσμα να καταρρέει οικονομικά.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα με Ρώσους να σπάνε «σε αντίποινα» με σφυρί ένα ipad, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Apple ότι αποχωρεί κι εκείνη από τη Ρωσία όπως έκαναν άλλωστε δεκάδες άλλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί.

Είναι το βαρύτατο τίμημα που καλείται να πληρώσει η Ρωσία για την βίαιη εισβολή της στα ουκρανικά εδάφη. Μια οικονομία στο χείλος της χρεοκοπίας με επιβολή capital controls και ουρές χιλιομέτρων να σχηματίζονται έξω από τα ΑΤΜ της Ρωσίας.

«Το νόμισμά μας έχει πάει κάτω και σε λίγο θα έχουμε πρόβλημα, δεν θα έχουμε προϊόντα στα καταστήματά μας», αποκαλύπτει Ρωσίδα φοιτήτρια που ζει στην Ελλάδα.

«Έχω φοιτητή που έχει περάσει στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Δεν μπορεί σήμερα να πάρει τα λεφτά από την κάρτα καθόλου», αποκαλύπτει Ρωσίδα υπήκοος.

Φεύγουν άρον άρον οι «δυτικές» εταιρείες

Σε έναν επιχειρηματικό ακτιβισμό που δεν έχει προηγούμενο, διεθνείς κολοσσοί ανακοινώνουν ο ένας μετά τον άλλον την αποχώρηση τους από τη Ρωσία.

SHELL, BP, VISA, Netflix, Google και Sony σταματούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

 Την ίδια ώρα, ο δυτικός κόσμος μποϊκοτάρει τη ρωσική βότκα με πολλά μαγαζιά να τοποθετούν μέχρι και κίτρινες επιγραφές με τη λεζάντα «Μην αγοράζετε ρώσικα προϊόντα».

«Αν δεν θέλεις να αγοράσεις βότκα, σταμάτα να εισάγεις από τη Ρωσία, αλλά στο μαγαζί, οι άνθρωποι ήδη πληρώνουν γι’ αυτό. Πρέπει να σταματήσει αυτό», δηλώνει μαγαζάτορας.

Οι Ρώσοι κινδυνεύουν τις επόμενες μέρες να δουν άδεια τα ράφια στα σούπερ μάρκετ τους, καθώς οι δύο κολοσσιαίες εταιρείες MEARSK και MSC διέκοψαν κάθε κίνηση εμπορευματοκιβωτίων.

«Φυσικά και οι κυρώσεις θα με επηρεάσουν. Αλλά θέλω να πω ότι πήγα σε τρία μαγαζιά χτες και δεν είδα πανικό ή αύξηση τιμών», αναφέρει Ρώσος κάτοικος.

Στη δίνη της προπαγάνδας

Φόβος, ανασφάλεια και παραπληροφόρηση επικρατεί στο εσωτερικό της Ρωσίας με τις ρωσικές αρχές να προχωρούν απροκάλυπτα σε αποκλεισμό δύο ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.

«Μας κλείνουν τα σόσιαλ μίντια, μας κλείνουν το στόμα, μας τα κλείνουν όλα να μην μιλάμε», αποκαλύπτει Ρωσίδα φοιτήτρια που ζει στην Ελλάδα.

Η λέξη πόλεμος είναι απαγορευμένη στα ρωσικά μέσα, που μιλούν απλώς για επέμβαση στην Ουκρανία.

Το ρούβλι υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 110 έναντι του δολαρίου σήμερα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε σιδηροδρομικούς σταθμούς για να διακόψουν τη βοήθεια των ΗΠΑ

Βομβαρδισμούς σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ουκρανίας πραγματοποίησαν οι Ρώσοι με σκοπό να διακόψουν τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ρωσία στοχεύει τις ουκρανικές σιδηροδρομ...

Σαν σήμερα - 27 Απριλίου

Γεγονότα 1296: Ηττώνται οι Σκωτσέζοι από τους Άγγλους στη μάχη του Ντάνμπαρ. 1667: Πωλούνται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του έργου «Χαμένος Παράδεισος» από τον τυφλ...

Φόρτωση άρθρων...