Παρασκευή
21 Ιουνίου 2024

Στόλτενμπεργκ: Η Κίνα θέλει να ελέγξει υποδομές της Δύσης

Πλανήτης

Προειδοποίηση για τις αυξανόμενες απόπειρες της Κίνας να ελέγξει υποδομές και στρατηγικές βιομηχανίες της Δύσης απηύθυνε ο Γενς Στόλτενμπεργκ από το βήμα της 68ης Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Οι δυτικές χώρες πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να μην δημιουργήσουν νέες εξαρτήσεις από την Κίνα καθώς αποκόβονται από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Βλέπουμε τις αυξανόμενες προσπάθειες της Κίνας να ελέγξει κρίσιμες υποδομές μας, εφοδιαστικές αλυσίδες και βιομηχανικούς τομείς-κλειδιά», επισήμανε.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τα μέλη της Συμμαχίας να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των κοινωνιών και των υποδομών τους.

«Οι κινεζικές σπάνιες γαίες βρίσκονται παντού, περιλαμβανομένων των τηλεφώνων, των αυτοκινήτων, και του στρατιωτικού εξοπλισμού μας. Δεν μπορούμε να δώσουμε σε απολυταρχικά καθεστώτα οποιαδήποτε ευκαιρία να εκμεταλλευθούν τις αδυναμίες μας και να μας υπονομεύσουν», υπογράμμισε.

Στο νέο στρατηγικό δόγμα που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο, το ΝΑΤΟ περιγράφει την Κίνα ως μια πρόκληση στα «συμφέροντα, στην ασφάλεια και στις αξίες» της Συμμαχίας, και ως μια οικονομική και στρατιωτική δύναμη που παραμένει αδιαφανής σχετικά με τη στρατηγική, τις προθέσεις και τη στρατιωτική συσσώρευσή της.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τραγωδία στη Μέκκα: Πάνω από 900 οι νεκροί λόγω καύσωνα – Τους 52 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία

Τραγωδία δίχως τέλος συντελείται στη Μέκκα στη Σαουδική Αραβία με πάνω από 900 νεκρούς λόγω καύσωνα. Κατά τη διάρκεια του ιερού προσκυνήματος των μουσουλμάνων, όπου έχασαν τη ζωή τ...

Φόρτωση άρθρων...