Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Στόλτενμπεργκ: Η Ουγγαρία θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας τον Φεβρουάριο

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει ότι το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας μόλις συνέλθει εκ νέου στα τέλη Φεβρουαρίου, λύνοντας έτσι το τελευταίο εμπόδιο για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία.

Η Ουγγαρία είναι η τελευταία χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει ακόμα το πρωτόκολλο ένταξης. Η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, χώρα που είχε και εκείνη προβάλλει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της Σουηδίας, επικύρωσε την αίτηση της Στοκχόλμης την Τρίτη και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε την έγκριση, χθες, Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι για να ενταχθεί μια χώρα στη Συμμαχία, πρέπει και τα 31 μέλη να επικυρώσουν το πρωτόκολλο ένταξης.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν τον διαβεβαίωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε αυτή την εβδομάδα ότι υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας.

«Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο και όλους μας πιο ασφαλείς», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

«Έχει καταστεί σαφές ότι το κοινοβούλιο θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό μόλις συγκληθεί και το μήνυμα είναι ότι το κοινοβούλιο θα υποστηρίξει την επικύρωση της σουηδικής ένταξης», πρόσθεσε.

«Το μήνυμα που έχω λάβει είναι ότι το κοινοβούλιο θα συνέλθει εκ νέου στα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε πρέπει να περιμένουμε γι' αυτό [...] Αλλά είμαι απολύτως βέβαιος και βασίζομαι στην Ουγγαρία ότι το αίτημα της Σουηδίας θα επικυρωθεί μόλις το κοινοβούλιο συνέλθει εκ νέου στα τέλη Φεβρουαρίου», επισήμανε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Κρίστερσον: Η Σουηδία δεν θα διαπραγματευτεί με την Ουγγαρία για το ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι η Στοκχόλμη δεν θα διαπραγματευτεί με τη Βουδαπέστη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας και της Ουγγαρίας θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, αλλά ο Κρίστερσον τόνισε ότι η Σουηδία δεν πρόκειται να δώσει νέες υποσχέσεις για το ΝΑΤΟ.

«Καμία απαίτηση που να σχετίζεται με την ένταξη στο ΝΑΤΟ - αυτό δεν είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο TV4.

Ωστόσο, είπε ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά να συζητήσουν, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της επερχόμενης προεδρίας της Ουγγαρίας στην ΕΕ, της υποστήριξης της Ουκρανίας και του τρόπου με τον οποίο θα επιτευχθούν οι ευρύτερες συνεργασίες στον τομέα της πολεμικής αεροπορίας, καθώς έχουν το ίδιο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών - το JAS Gripen της Σουηδίας.

Ο Όρμπαν έχει ενοχληθεί από τη σουηδική κριτική σχετικά με τη δημοκρατία στη χώρα του, υπό την κυβέρνησή του. Έχει προσκαλέσει τον Κρίστερσον στη Βουδαπέστη για διαπραγματεύσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ, ωστόσο, επανέλαβε την Τετάρτη ότι η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας.

Ο Κρίστερσον δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πότε η Σουηδία θα γίνει το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά αναμένει ότι αυτό θα γίνει «πολύ σύντομα».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 2 Μαΐου

Γεγονότα 1335 - Ο δούκας Όθων της Αυστρίας γίνεται δούκας της Καρινθίας. 1536 - Η βασίλισσα της Αγγλίας, Άννα Μπολέυν, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται κατηγορούμενη για μοιχεία...

Νετανιάχου σε Μπλίνκεν: Δε θα δεχθώ μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε σήμερα στην Ιερουσαλήμ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι ...

Φόρτωση άρθρων...