Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Στόλτενμπεργκ: «Το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πυρηνικά όπλα»

Το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει τις ετήσιες ασκήσεις πυρηνικής αποτροπής την επόμενη εβδομάδα, μετά τις απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση ατομικών όπλων από τη Ρωσία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έδωσε λεπτομέρειες για τις ετήσιες εκπαιδευτικές ασκήσεις πυρηνικής αποτροπής της βορειοατλαντικής συμμαχίας, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα.

«Πρόκειται για εκπαίδευση ρουτίνας, που συμβαίνει κάθε χρόνο, για να διατηρήσουμε τις ικανότητες αποτροπής ασφαλείς και αποτελεσματικές», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Οι κεκαλυμμένες πυρηνικές απειλές του προέδρου Πούτιν είναι επικίνδυνες και ανεύθυνες. Η Ρωσία γνωρίζει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να κερδηθεί ούτε και να αντιμετωπιστεί», πρόσθεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ στέλνει μήνυμα ασφάλειας με τις ασκήσεις πυρηνικής αποτροπής

Σύμφωνα με τους «Financial Times», στην εβδομαδιαία άσκηση «Steadfast Noon» θα συμμετάσχουν 14 μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και αεροσκάφη με πυρηνικές δυνατότητες, καθώς και πρόσθετα συστήματα, όπως αεροπλάνα πληροφοριών και ανεφοδιασμού. 

Η εβδομαδιαία άσκηση πραγματοποιείται για να διασφαλίσει ότι το σχετικό προσωπικό και ο εξοπλισμός είναι προετοιμασμένοι.

Οι ασκήσεις είναι προγραμματισμένες από καιρό και έχουν σχεδιαστεί για να στείλουν ένα μήνυμα ασφάλειας, είπαν στους «Financial Times» άτομα που ενημερώθηκαν για τις προετοιμασίες.

«Παρακολουθούμε στενά τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας. Δεν έχουμε δει καμία αλλαγή στην πυρηνική στάση της χώρας, αλλά παραμένουμε σε επαγρύπνηση», πρόσθεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Πούτιν έχει κλιμακώσει τις απειλές του για χρήση πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, παρά τις προειδοποιήσεις από τις δυτικές χώρες ότι ένα τέτοιο βήμα θα είχε «καταστροφικές συνέπειες».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κάλεσε ξανά τον Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία. Ακόμα, αναφέρθηκε έμμεσα στις κοινές στρατιωτικές αναπτύξεις Λευκορωσίας και Ρωσίας, λέγοντας ότι ο ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, θα πρέπει να «σταματήσει να κάνει τη Λευκορωσία συνένοχη σε αυτή την παράνομη σύγκρουση».

Επίσης, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ ενίσχυσε την προστασία της υποδομής ζωτικής σημασίας μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream, διπλασιάζοντας την παρουσία του στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα με περισσότερα από 30 πλοία και αυξάνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών.

«Οποιαδήποτε επίθεση σε κρίσιμης σημασίας υποδομή των συμμάχων θα αντιμετωπιστεί ενιαία και αποφασιστικά», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χαμάς: Απαρέγκλιτος όρος για την απελευθέρωση ομήρων ο τερματισμός του πολέμου

Η Χαμάς επανέλαβε σήμερα την απαίτησή της από το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της οποιαδήποτε συμφωνίας για την απελευθέρωση τ...

Φουρτούνα στα κανάλια της Βενετίας: Συγκρούσεις κατοίκων με την Αστυνομία για το εισιτήριο των 5 ευρώ (Videos&Photos)

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη Βενετία μεταξύ της Αστυνομίας και διαδηλωτών κατά του αμφιλεγόμενου μέτρου του εισιτηρίου εισόδου στην πόλη. Το εισιτήριο αφορά τους επισκέπτες που θα μείν...

Φόρτωση άρθρων...