Τετάρτη
01 Δεκεμβρίου 2021

Στον Αλεξέι Ναβάλνι το Βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Πλανήτης

Ο φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, τιμήθηκε την Τετάρτη με το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δίνεται κάθε χρόνο, για τις προσπάθειές του να αμφισβητήσει την εξουσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ναβάλνι, 45 ετών, που δηλητηριάστηκε τον Αύγουστο του 2020 με μια ουσία η οποία σύμφωνα με δυτικές χώρες ήταν ένας νευροτοξικός παράγοντας, εκτίει ποινή φυλάκισης δυόμιση χρόνων για παραβιάσεις της υπό όρους αποφυλάκισής του, κατηγορίες τις οποίες θεωρεί κατασκευασμένες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους για τη δηλητηρίαση και τη φυλάκιση του Ναβάλνι.

Η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ανακοίνωσε το όνομα του νικητή του φετινού βραβείου στο Twitter.

Η Μόσχα αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο και κατηγορεί την ΕΕ ότι επεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Το Βραβείο Ζαχάροφ για την Ελευθερία της Σκέψης πήρε το όνομά του από τον Σοβιετικό αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάροφ και συνοδεύεται από έπαθλο 50.000 ευρώ.

Η βράβευση του Αλεξέι Ναβάλνι χαιρετίστηκε αμέσως από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε ένα υπόβαθρο εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση.

Το βραβείο αυτό είναι «η αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που έπαιξε εδώ και πολλά χρόνια προκειμένου να προασπίσει τις αξίες της δημοκρατίας και να είναι μια ισχυρή φωνή στη Ρωσία», δήλωσε ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γερμανία–Κορωνοϊός: Τέσσερις πλήρως εμβολιασμένοι θετικοί στην παραλλαγή Όμικρον

Τέσσερις άνθρωποι στη νότια Γερμανία βρέθηκαν θετικοί στην παράλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού. Αυτό ανακοίνωσαν οι υγ...

Αυστρία: Τσουχτερά πρόστιμα μέχρι και φυλάκιση σε όσους αρνηθούν υποχρεωτικό εμβολιασμό

Άτομα που επανειλημμένα αρνούνται-αποφεύγουν και σνομπάρουν το κάλεσμα εμβολιασμού για τον Covid-19 στην Αυστρία αφού ο εμβολιασμός γίνει υποχρεωτικός, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ...