Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Συγκλονιστικό ηχητικό ντοκουμέντο από τους εγκλωβισμένους Έλληνες σε εκκλησία στο Σουδάν

Αδύνατον να βγει κανένας έξω, λέει ο μητροπολίτης Σάββας - Ανένδοτοι στις διεθνείς πιέσεις οι στρατηγοί Ντάγκλο και Μπουρχάν

Πλανήτης

Τραγικές είναι οι στιγμές που ζουν οι Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν, καθώς 15 άτομα είναι εγκλωβισμένα στην ελληνορθόδοξη Μητρόπολη του Χαρτούμ τη στιγμή που απ’ έξω υπάρχει καταιγισμός πυρών.

Ο μητροπολίτης Nουβίας, Σάββας μίλησε τον Alpha την ώρα που απ’ έξω γινόταν πραγματικός πόλεμος.

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό ηχητικό ντοκουμέντο με τις σφαίρες να περνούν δίπλα από το κτίριο. Την ώρα που ο Μητροπολίτης μιλάει και περιγράφει την κατάσταση ακούγεται πεντακάθαρα ο ήχος των πυρών.

Μάλιστα η συνομιλία σταμάτησε απότομα και σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Alpha δεν ήταν εφικτή εκ νέου η επικοινωνία με τον Μητροπολίτη.

«Έχουμε πρόβλημα…»

Μιλώντας στον Alpha ο μητροπολίτης Nουβίας, Σάββας, έκανε λόγο για 15 εγκλωβισμένα άτομα στη Μητρόπολη.

«Έχουμε πρόβλημα. Έχω κόσμο που έχει εγκλωβιστεί εδώ μέσα από το πρωί του Σαββάτου που τελέστηκε η ακολουθία. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα συμβεί κάτι στο Σουδάν» πρόσθεσε και στη συνέχεια πρόλαβε να αναφερθεί στους δύο Έλληνες τραυματίες μετά από έκρηξη ρουκέτας πριν πέσει η τηλεφωνική γραμμή.

«Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, έχουν προγραμματίσει για σήμερα χειρουργείο. Ο ένας έχει τραυματιστεί στα κάτω άκρα και ο άλλος στο ένα κάτω άκρο, την κοιλιά και πάνω από το μάτι. Οι γιατροί λένε ότι είναι σταθερή η κατάστασή τους».

Από την πλευρά του, ο επίτιμος πρόξενο της Ελλάδας, Γεράσιμος Παγουλάτος, δήλωσε ότι η ζωή και των δύο τραυματιών δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο, ωστόσο νοσηλεύονται σε νοσοκομείο προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις για την αφαίρεση των θραυσμάτων από τα πόδια του ενός και από την κοιλιακή χώρα του άλλου.

Σε επικοινωνία που είχε με τον έναν από τους τραυματίες, ανέφερε πως ο λόγος που η επέμβαση δεν έχει γίνει ακόμη είναι εξαιτίας των μαχών οι οποίες κάνουν αδύνατη την κυκλοφορία αμάχων.

«Η υγεία τους είναι καλά, βέβαια έχουν και τις αγωνίες τους εάν και πότε θα γίνει η εγχείριση και φυσικά πότε θα τελειώσει ο εμφύλιος που ξεκίνησε από χθες, Σάββατο» δήλωσε.

Από τις συγκρούσεις στο Σουδάν έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 56 άνθρωποι μέσα σε δύο ημέρες. Δύο Έλληνες είναι ανάμεσα στους τραυματίες.

Χθες το υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.

“Καμία διαπραγμάτευση”

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε «άμεση παύση των εχθροπραξιών», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι μάχες «απειλούν την ασφάλεια και την ασφάλεια των Σουδανών αμάχων».

Παρόμοιες εκκλήσεις ήρθαν από την Αφρικανική Ένωση, τη Βρετανία, την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι παρακολουθεί τα γεγονότα «με ανησυχία» και προέτρεψε για διάλογο.

Η Αφρικανική Ένωση συνέρχεται εκτάκτως, όπως και ο Αραβικός Σύνδεσμος, μετά από αίτημα της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας.

Όμως οι δύο στρατηγοί εμφανίζονται αμετακίνητοι. Σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ντάγκλο, γνωστός και ως Χεμέτι, είπε: «Ο εγκληματίας Μπουρχάν πρέπει να παραδοθεί».

Ο στρατός ανακήρυξε τον Ντάγκλο «καταζητούμενο εγκληματία» και τους RSF «ανταρτική πολιτοφυλακή», λέγοντας ότι «δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή συνομιλίες μέχρι τη διάλυση» της ομάδας.

Ο Μπουρχάν, στρατιώτης σταδιοδρομίας από το βόρειο Σουδάν, αναρριχήθηκε στην εξουσία με την υποστήριξη του φυλακισμένου πλέον ισλαμιστή στρατηγού Μπασίρ. Ισχυρίζεται ότι το πραξικόπημα ήταν “αναγκαίο” για να συμπεριληφθούν περισσότερες φατρίες στην πολιτική.

Ο Ντάγκλο χαρακτήρισε το πραξικόπημα «λάθος» που απέτυχε να επιφέρει αλλαγές και αναζωογόνησε τα απομεινάρια του καθεστώτος του Μπασίρ που ανατράπηκε από τον στρατό το 2019 μετά από μαζικές διαδηλώσεις.

Η βία, κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού, άφησε νεκρούς περισσότερους από 120 αμάχους, ενώ η καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας διαρκεί 18 μήνες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 3 Μαΐου

Γεγονότα 1802: Η Ουάσινγκτον αποκτά καταστατικό χάρτη. 1808: Ισπανοί πατριώτες εκτελούνται στη Μαδρίτη από τις δυνάμεις του Ναπολέοντα που έχουν εισβάλλει στην Ιβηρική. Με αφ...

Columbia: Πρόταση μομφής κατά της προέδρου από καθηγητές γιατί κάλεσε την Αστυνομία για τους διαδηλωτές

Η ένωση καθηγητών πανεπιστημίου του Columbia καταθέτει πρόταση μομφής κατά της προέδρου του Columbia Minouche Shafik γιατί κάλεσε την Αστυνομία για να σπάσει την κατάληψη των φιλοπ...

Φόρτωση άρθρων...