Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Συνάντηση Μπάιντεν - Βαρθολομαίου στο Λευκό Οίκο: Τι συζήτησαν (Photos)

Σε καλό κλίμα διεξήχθη τη Δευτέρα η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έθεσε στον Αμερικανό Πρόεδρο την ανάγκη άμεσων ενεργειών των πολιτικών ηγεσιών στην κλιματική κρίση, την προώθηση των εμβολίων εναντίον του κορωνοϊού στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

Οι δυο άνδρες αντήλλαξαν θερμές κουβέντες και αντήλλαξαν χαμόγελα, καθώς είναι γνωστή η εξαιρετική προσωπική σχέση την οποία διατηρούν.

Πριν ο Βαρθολομαίος μεταβεί στον Λευκό Οίκο, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στο State Department.

Ο Άντονι Μπλίνκεν έπλεξε το εγκώμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ θυμήθηκε την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη το 2011, μαζί με τον τότε αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, όπου ο Παναγιώτατος τους είχε υποδεχθεί στο Φανάρι. 

Στην συνέχεια, επανέλαβε την πάγια αρχή της Αμερικανικής Κυβέρνησης να υπερασπίζεται το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, τόσο στην εξωτερική πολιτική, όσο και εντός της χώρας, αναφερόμενος στον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

"Οι ΗΠΑ υπερασπίζονται σθεναρά την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας και το κάνουμε μέσα από την εξωτερική μας πολιτική, όπως επίσης και στην ίδια την χώρα μας. Η εκκλησία του Παναγιοτάτου εκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, και εδώ στις ΗΠΑ", ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Συνάντηση Μπάιντεν - Βαρθολομαίου στο Λευκό Οίκο

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Άντονι Μπλίνκεν για την διαχρονική στήριξη των ΗΠΑ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ έκανε αναδρομή και στις προηγοιύμενες επισκέψεις του στην Ουάσιγκτον και το State Department.

"Είμαστε ευγνώμονες στην αμερικανική διακυβέρνηση, την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για την συνεχή υποστήριξη προς τον Οικουμενικό Θρόνο, τις ιδέες και τις αρχές τις οποίες προσπαθούμε να προστατεύσουμε, αγωνιζόμενοι την ίδια ώρα να επιβιώσουμε στην ιστορική μας έδρα, την Κωνσταντινούπολη", τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Παρών στην συνάντηση ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, τόνισε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συνομιλώντας με τον Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε την ανησυχία του για όσα υπόκεινται οι χριστιανοί στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Παράλληλά, επανέλαβε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ έδωσε έμφαση και στον διαθρησκευτικό διάλογο.

Ο υπουργός Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης παραμένει συνεχής προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν, σύμφωνα με το ekirikas.com. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, έλαβε εξιτήριο από νοσοκομείο της Ουάσιγκτον το πρωί της Δευτέρας μετά από διανυκτέρευση στο πλαίσιο της 12ήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ,

Ο Βαρθολομαίος μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τζορτζ Ουάσιγκτον το βράδυ της Κυριακής αφού ένιωσε «αδιαθεσία» λόγω της μεγάλης πτήσης και του φορτωμένου προγράμματος των εκδηλώσεων.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

New York Times: Η λάθος εκτίμηση που οδήγησε στην κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπολόγισαν λανθασμένα τη σοβαρότητα της απάντησης του Ιράν στο χτύπημα της 1ης Απριλίου σε κτίριο στη Δαμασκό, στο οποίο σκοτώθηκαν αρκετοί διοικητές του τω...

Φόρτωση άρθρων...