Πέμπτη
28 Σεπτεμβρίου 2023

Συνάντηση Πούτιν - Σι: Οι «αγαπημένοι φίλοι», η «ζήλια» και το ειρηνευτικό σχέδιο

Πλανήτης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η τριήμερη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που έχει δημιουργήσει προσδοκίες για τη ρωσική πλευρά και ανησυχίες στη Δύση.

Η φιλία των δύο ανδρών μετρά χρόνια, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τον τρόπο που ο Πούτιν καλωσόρισε τον Σι, ως "αγαπημένο του φίλο", με τον Κινέζο πρόεδρο, ανταποδίδοντας τον χαρακτηρισμό, να τονίζει ότι Κίνα και Ρωσία οφείλουν να έχουν στενούς δεσμούς μεταξύ τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε στο Κινέζο ομόλογό του ότι έχει ενημερωθεί για τις προτάσεις του Πεκίνου για ειρήνευση στην Ουκρανία και ότι, μάλιστα, τις έχει δει με τον δέοντα σεβασμό.

Την ίδια στιγμή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ως οικοδεσπότης, δήλωσε ότι «κάπως ζηλεύει» την ταχεία ανάπτυξη της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες.

«Η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ενίσχυση του κράτους. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό απ’ ό,τι σε πολλές άλλες χώρες», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ως απάντηση, ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι γνωρίζει ότι το 2024 είναι εκλογική χρονιά για τη Ρωσία και ότι είναι πεπεισμένος ότι ο Ρώσος πρόεδρος απολαύει της στήριξης της ρωσικού λαού.

«Χάρη στην ισχυρή ηγεσία σας, η Ρωσία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην επίτευξη της ευημερίας της χώρας τα τελευταία χρόνια. Είμαι βέβαιος ότι ο ρωσικός λαός θα υποστηρίξει σθεναρά τις καλές σας προσπάθειες».

Ταυτόχρονα, ο Κινέζος ηγέτης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ρωσίας για την υποστήριξή του στο Πεκίνο.

Η Ρωσία παρουσιάζει το ταξίδι του Σι, το πρώτο του από τότε που εξασφάλισε μια πρωτόγνωρη τρίτη θητεία αυτό τον μήνα, ως απόδειξη ότι έχει έναν ισχυρό φίλο έτοιμο να σταθεί στο πλευρό της απέναντι σε μια εχθρική Δύση, την οποία κατηγορεί ότι προσπαθεί να απομονώσει και οδηγήσει τη Μόσχα στην ήττα.

«Μπορούμε να αισθανθούμε ότι το γεωπολιτικό τοπίο υφίσταται δραστικές αλλαγές», δήλωσε ο Πούτιν σε άρθρο του στην κινεζική εφημερίδα People’s Daily που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι έχει μεγάλες ελπίδες για την επίσκεψη του «παλιού καλού φίλου» του.

Για τον Σι, η επίσκεψη αποτελεί διπλωματική ακροβασία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους είναι βαθιά επιφυλακτικοί για τα κίνητρα της Κίνας, σημειώνοντας ότι αρνήθηκε να καταδικάσει τη Ρωσία και της παρείχε οικονομική σανίδα σωτηρίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Telegraph: Σχέδιο ηλεκτροδότησης του Ηνωμένου Βασιλείου με καλώδια από Αίγυπτο μέσω Ελλάδας

Αναφορά σε σχέδια εγκατάστασης υποθαλάσσιων καλωδίων που θα συνδέουν την Αίγυπτο με την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου και θα μεταφέρουν ενέργεια από ηλιακές φάρμες και αιολικά πάρκα τη...

Φόρτωση άρθρων...