Τρίτη
30 Μαΐου 2023

Συνάντηση Σολτς – Μακρόν: Προσπάθειες για αναθέρμανση της γαλλο-γερμανικής ατμομηχανής

Πλανήτης

«Το μέλλον, όπως συνέβαινε και με το παρελθόν, βασίζεται στη συνεργασία Γερμανίας – Γαλλίας ως ατμομηχανή μιας ενωμένης Ευρώπης», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς ολοκληρώνοντας τις συνομιλίες του με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι. Ο Γερμανός καγκελάριος δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τον «γαλλογερμανικό κινητήρα» «μηχανή συμβιβασμού» που επιτρέπει «να μεταμορφώνονται οι διαμάχες και τα αποκλίνοντα συμφέροντα σε συγκλίνουσα δράση».

Στην ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν αναδείχτηκαν οι διαφωνίες του για το στρατηγικό όραμα της Ευρώπης,, σύμφωνα με αναλυτές. Ο Γάλλος Πρόεδρος, επικαλέσθηκε την ανάγκη «να οικοδομηθεί νέο ενεργειακό μοντέλο» και η «Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ικανή να αναλάβει πλήρως της ευθύνες της ως γεωπολιτική δύναμη, σε ό,τι αφορά την άμυνα και τη διπλωματία».

Με αφορμή τα 60 χρόνια από την Συνθήκη των Ηλυσίων, που έβαλε τις βάσεις του γαλλογερμανικού άξονα, Παρίσι και Βερολίνο επιχειρούν την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων τους.

Πλαισιωμένοι από 300 Υπουργούς και βουλευτές των δύο χωρών τίμησαν την επέτειο με μία μεγαλειώδη τελετή στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως οι χώρες τους οφείλουν να γίνουν «πρωτοπόροι για την επανίδρυση» της Ευρώπης.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε παράλληλα ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία -για όσο χρόνο και όσο εκτεταμένα είναι απαραίτητο. Μαζί, ως Ευρωπαίοι – υπερασπιζόμενοι το ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα ειρήνης», δήλωσε ο Σολτς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Κόλαφος» η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά Ερντογάν για τις εκλογές στην Τουρκία

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, που οδήγησε σε νέα νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημαδεύτηκε από «μια όλο και περισσότερο εμπρηστική ρητορική» και «περιορισ...

Φόρτωση άρθρων...