Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Τατάρ: «Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να μας εξαφανίσουν και να συνδέσουν την Κύπρο με την Ελλάδα»

«Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να μας εξαφανίσουν και να συνδέσουν την Κύπρο με την Ελλάδα», υποστήριξε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, σε δηλώσεις του στην Τουρκία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Ακόμα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι «οι ισχυρισμοί της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας είναι απαράδεκτοι». 

«Δυστυχώς, είναι πολύ κακομαθημένοι. Πρόσφατα, με είχαν καλέσει στο Πανεπιστήμιο 9ης Σεπτεμβρίου, εκεί ήταν και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Ακάρ. Με βάση τις αξιολογήσεις που έγιναν εκεί, στο Αιγαίο, το οποίο αποκαλούμε ‘θάλασσα των Νήσων’ τα νησιά αυτά μας ανήκαν κάποτε, οι Έλληνες βρήκαν τρόπο στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης και τα πέρασαν υπό την κυριαρχία τους», είπε ο Ερσίν Τατάρ. 

Αναφέρθηκε και στην επέκταση των χωρικών υδάτων, λέγοντας πως «δυστυχώς, παρά τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήταν 3 μίλια, μετά 6 μίλια, τώρα μιλούν για 12 μίλια».

«Απαράδεκτες αξιώσεις για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες»

«Την ίδια αντίληψη εφαρμόζουν και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Με άλλα λόγια, λένε, ‘δεν υπάρχουν Τ/κ στην Κύπρο. Δεν υπάρχουν τουρκικός λαός καθόλου’. Λες και το νησί είναι εκεί σαν να ανήκει στην Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία, με τις πραγματικά απαράδεκτες αξιώσεις που προέβαλαν με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, να περικυκλώσει και εμάς και την Τουρκία και να αποκλείσει τις διεξόδους μας προς τις μεγάλες θάλασσες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο».

Επίσης, αναφέρθηκε στα «δικαιώματά μας στη Γαλάζια Πατρίδα» και «στο δίκαιο μας» λέγοντας πως «έχουν αναπτύξει κάθε είδους πολιτικές με τον δικό τους τρόπο προκειμένου να τα παραβιάσουν και ταυτόχρονα να αποτρέψουν την υπεροχή μας στον εναέριο χώρο. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Θα αντισταθούμε μέχρι τέλους.

Αλλά φυσικά, εμείς, οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούμε να δώσουμε μόνοι μας έναν τέτοιο αγώνα. Πρέπει πάντα να παλέψουμε αυτόν τον αγώνα σε συνεργασία με τη Δημοκρατία της Τουρκίας. Αυτό κάνουμε, αυτό τον αγώνα δίνουμε. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί η Δημοκρατία της Τουρκίας φροντίζει για την τδβκ», είπε ο Ερσίν Τατάρ αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Ο Τατάρ επιμένει στη δημιουργία δύο κυρίαρχων κρατών

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι «δεν είναι υπέρ μιας συμφωνίας άλλης από δύο ξεχωριστά κυρίαρχα ισότιμα κράτη στο νησί της Κύπρου», προσθέτοντας ότι «ο στόχος τους είναι να εξαφανιστούν οι Τουρκοκύπριοι από το νησί και να συνδεθεί το νησί με την Ελλάδα ως το 13ο νησί, μετά τη Ρόδο και την Κρήτη».

Από εδώ και πέρα, συνέχισε «η τουρκική πολιτική αναπτύχθηκε με αυτόν τον τρόπο επειδή πρέπει να υπερασπιστούμε δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Επειδή είχαμε πάντα υπομονή, έχουμε καλές προθέσεις». Επίσης, είπε ότι στην Κύπρο έχουν προκύψει διάφορα σχέδια, σε διάφορες χρονικές στιγμές και αναφέρθηκε στο σχέδιο Ανάν. 

«Έβλεπαν την Κύπρο ως ελληνικό νησί. Λένε ακόμα ότι η Κύπρος πρέπει τελικά να γίνει ελληνικό νησί. Διατηρεί τις πολιτικές του με αυτόν τον τρόπο ακόμη και τώρα. Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός», πρόσθεσε ο Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 29 Μαρτίου

Γεγονότα 1430: Η Θεσσαλονίκη πέφτει στα χέρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας 1638: Σουηδοί άποικοι ιδρύουν την πρώτη ευρωπαϊκή αποικία στη σημερινή πολιτεία του Ντέλαγουερ ...

Φόρτωση άρθρων...