Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πόσο μεγάλη είναι η απειλή για τις θέσεις εργασίας

Οι φόβοι σχετικά με την τεχνολογία και τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που αναλαμβάνουν την εργασία που σήμερα γίνεται από ανθρώπους έχουν ενταθεί από τότε που το ChatGPT έγινε viral στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με το CNBC.

Και ενώ οι ειδικοί λένε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει αναμφίβολα αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας και θα τις αυτοματοποιήσει τουλάχιστον εν μέρει, επισημαίνουν επίσης ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις συχνά δημιουργούν νέους ρόλους.

Επομένως, το πόσο θα πρέπει πραγματικά να ανησυχούν οι εργαζόμενοι είναι ακόμη ασαφές. Και οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να μην είναι καν ο μεγαλύτερος παράγοντας πίσω από την εξαφάνιση θέσεων εργασίας στο μέλλον, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της HSBC.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από την «Έκθεση για την απασχόληση 2023» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η HSBC σημειώνει ότι μόλις τέσσερις μακροοικονομικές τάσεις αναμένεται να οδηγήσουν στην εκτόπιση θέσεων εργασίας.

Ο πιο συνηθισμένος παράγοντας που οι εταιρείες αναμένουν να οδηγήσει στην απώλεια θέσεων εργασίας είναι η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη.

Πράγματι, μόλις τον περασμένο μήνα η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με πολύ βραδύτερο ρυθμό από ό,τι πέρυσι, καθώς αναμένεται 2,1% για το 2023 έναντι 3,1% πέρυσι.

«Οι προκλήσεις είναι σαφείς – η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη και οι γενικές ελλείψεις στην προσφορά ή τη ζήτηση σημαίνουν ότι πολλές επιχειρήσεις αναμένουν να λειτουργήσουν με λιγότερους εργαζόμενους», ανέφεραν οι αναλυτές της HSBC στην έκθεση.

«Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν αναμένονται όλες οι αλλαγές στην οικονομία να σημαίνουν λιγότερους εργαζόμενους», προστίθεται. Οι εταιρείες αναμένουν, για παράδειγμα, ότι η πράσινη μετάβαση και η χρήση προτύπων περιβαλλοντικής, κοινωνικής και διακυβέρνησης (ESG) θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας στις θέσεις εργασίας
Η «αυξημένη υιοθέτηση νέων τεχνολογιών» είναι ένα άλλο μοτίβο που οι εταιρείες αναμένουν ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας – και η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μέρος αυτού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ένα καθαρό ποσοστό άνω του 20% των εταιρειών αναμένει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα προσθέσει θέσεις εργασίας αντί να τις αντικαταστήσει.

Μόλις δύο παράγοντες που σχετίζονται με την τεχνολογία αναμένεται να οδηγήσουν σε πλεονάζοντες ρόλους: η εμφάνιση τόσο ανθρωποειδών όσο και μη ανθρωποειδών ρομπότ.

«Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη συγκεντρώνει την περισσότερη προσοχή στις μέρες μας, αξίζει να εξετάσουμε πλήρως τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην αγορά εργασίας ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών», δήλωσε η HSBC.

Ειδικά όσον αφορά την τεχνολογία, η επίδραση των νέων εξελίξεων μπορεί επίσης να είναι ευρύτερη από την απλή αντικατάσταση θέσεων εργασίας.

«Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να έχουμε αρκετούς εργαζόμενους και τις σωστές δεξιότητες των εργαζομένων για να καλύψουμε αυτές τις νέες ανάγκες», πρόσθεσε η HSBC.

Παράλληλα με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης που οδηγεί στην απώλεια θέσεων εργασίας, η HSBC εντόπισε τις ελλείψεις στον εφοδιασμό και την αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις, την αύξηση του κόστους ζωής για τους καταναλωτές και τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα ευρήματα έρχονται καθώς ο πληθωρισμός τόσο σε επίπεδο καταναλωτών όσο και σε επίπεδο χονδρικής πώλησης παραμένει υψηλός σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, παρά τις κάποιες ενδείξεις ότι οι πιέσεις από την άνοδο των τιμών μπορεί να χαλαρώσουν. Οι πιο πρόσφατες εκθέσεις για τους δείκτες τιμών καταναλωτή και παραγωγού στις ΗΠΑ ήταν χαμηλότερες από ό,τι αναμενόταν, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να διαμορφώνεται τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021 σε ετήσια βάση – αλλά τα προβλήματα παραμένουν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Διαδηλώσεις και καταλήψεις σε πανεπιστήμια κατά του πολέμου στη Μ. Ανατολή σε 8 χώρες

Το φοιτητικό κίνημα εναντίον του πολέμου στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται και διευρύνεται σε διεθνές επίπεδο: από τις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, όπου αντιμετωπίστηκε σε αρκετές ...

Φόρτωση άρθρων...