Σαββάτο
25 Μαρτίου 2023

Βρετανία: Τεχνολογία «Star Wars» κατάρριψης drones

Αρκετές χώρες προσπαθούν το τελευταίο χρονικό διάστημα να εντάξουν στο στρατιωτικό τους οπλοστάσιο συστήματα κατάρριψης drones και πυραύλων με χρήση λέιζερ. 

Η βρετανική εταιρεία ανάπτυξης αεροδιαστημικών και αμυντικών τεχνολογιών Raytheon UK ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός κέντρου ανάπτυξης προηγμένων τεχνολογιών λέιζερ με βασικό στόχο τη δημιουργία αμυντικών συστημάτων υψηλής ενέργειας λέιζερ (HEL).

Πρόκειται για οπλικά συστήματα που μοιάζουν με αντίστοιχα που έχουμε δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως το «Star Wars».

Tα συστήματα που θέλει να αναπτύξει η Raytheon για λογαριασμό του βρετανικού στρατού θα μπορούν να καταρρίπτουν με λέιζερ drones και πυραύλους από απόσταση δέκα χλμ. Θα μπορούν επίσης να καταστρέφουν από μεγάλες αποστάσεις στόχους του αντίπαλου πυροβολικού.

Τα συγκεκριμένα συστήματα θα αποτελέσουν μέρος του νέας γενιάς εξοπλισμού με τον οποίο θέλει η βρετανική κυβέρνηση να εφοδιάσει τον στρατό της χώρας. 

Για τον σκοπό αυτό έχει εγκρίνει ένα ποσό της τάξης των επτά δισ. ευρώ και εκτός από οπλικά συστήματα λέιζερ έχει αποφασισθεί η κατασκευή υπερηχητικών πυραύλων ένα τομέα στον οποίο έχουν αποκτήσει προβάδισμα όπως φαίνεται η Ρωσία και η Κίνα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο βρετανικός στρατός αναμένεται να λάβει εντός του 2023 ένα σύστημα HEL για μια δοκιμαστική περίοδο διάρκειας έξι μηνών. 

Το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιεί μια δέσμη λέιζερ 15-kilowatt για να εξουδετερώνει μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα. Χάρις στον ηλεκτρο-οπτικό/υπέρυθρο αισθητήρα το σύστημα αυτό μπορεί να εντοπίζει την εχθρικά drones από απόσταση δέκα χιλιόμετρα. 

Όταν ο στόχος εντοπιστεί μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μια δέσμη λέιζερ θα πέσει πάνω και θα το εξουδετερώσει. Το σύστημα αυτό θα μπορεί να τοποθετείται και σε σταθερά σημεία π.χ. σε ταράτσες σπιτιών αλλά και πάνω σε οχήματα.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Τουρκίας ενέκρινε το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται το αίτημα ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτή την είδηση μετέδωσε η ...

Φόρτωση άρθρων...