Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Τι αποκάλυψε ο Τσαβούσογλου για τέσσερα πολεμικά πλοία της Ρωσίας

Η Ρωσία ακύρωσε μια απόπειρα αποστολής τεσσάρων πολεμικών της πλοίων μέσω τουρκικών υδάτων στη Μαύρη Θάλασσα μετά από αίτημα της Τουρκίας, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η απόφαση ελήφθη πριν η Άγκυρα κλείσει τα στενά λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Haberturk ότι η Τουρκία ζήτησε από τη Ρωσία να μην στείλει τα πλοία της πριν χαρακτηρίσει την εισβολή της Μόσχας «πόλεμο» την Κυριακή.

«Η Ρωσία είπε ότι τέσσερα από τα πλοία της θα περάσουν τα στενά στις 27-28 Φεβρουαρίου, τρία από τα οποία δεν είναι νηολογημένα σε βάσεις στη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Ζητήσαμε από τη Ρωσία να μην στείλει αυτά τα πλοία και η Ρωσία απάντησε ότι τα πλοία δεν θα περάσουν τα στενά».

«Κανείς δεν πρέπει να προσβάλλεται από αυτό, γιατί η σύμβαση του Μοντρέ ισχύει σήμερα, χθες και αύριο, επομένως θα την εφαρμόσουμε», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Το Reuters ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία –δύο αντιτορπιλικά, μια φρεγάτα και ένα σκάφος πληροφοριών– περίμεναν την απόφαση της Τουρκίας για να περάσουν από τη Μεσόγειο. Δύο από αυτά, μια φρεγάτα και ένα αντιτορπιλικό, είχαν ζητήσει να κάνουν το ταξίδι αυτή την εβδομάδα.

Η Τουρκία συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και έχει καλούς δεσμούς και με τις δύο. 

Τη Δευτέρα, η Άγκυρα δήλωσε ότι έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μοντρέ (1936), επιτρέποντάς της να περιορίσει τη διέλευση ορισμένων ρωσικών πλοίων. Το σύμφωνο εξαιρεί τα σκάφη που επιστρέφουν στις βάσεις τους.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 28 Απριλίου

Γεγονότα 1686: Δημοσιεύεται ο πρώτος τόμος των αρχών του Ισαάκ Νεύτωνα 1788: Το Μέριλαντ γίνεται η έβδομη πολιτεία που επικυρώνει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών 1789: ...

Ιράκ: Άγρια δολοφονία TikToker έξω από το σπίτι της

Άγνωστος δράστης πυροβόλησε και σκότωσε έξω από το σπίτι της την Ιρακινή σταρ των κοινωνικών δικτύων Γκουφράν Σαουάντι, περισσότερο γνωστή ως Umm Fahad. Η επίθεση έλαβε χώρα το ...

Οκλαχόμα: Νεκροί από ανεμοστρόβιλους – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης «λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων»

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους σε ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν την Οκλαχόμα, όπου εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις προκλήθηκαν από...

Φόρτωση άρθρων...