Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Ιστορία: Τι ήταν ο κατακλυσμός του Νώε

Πλανήτης

Με αφορμή τις πλημμύρες που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Daniel» ας θυμηθούμε τι ήταν ο κατακλυσμός του Νώε

Με τον όρο κατακλυσμός του Νώε αναφερόμαστε σε τοπική πλημμύρα, όπως αυτή περιγράφεται στο βιβλίο της Γένεσης της Αγίας Γραφής, καθώς επίσης και στο Κοράνι. 
Η βιβλική αφήγηση περιγράφει πώς ο Θεός προειδοποίησε τον Νώε για έναν επερχόμενο κατακλυσμό και τον καθοδήγησε να κατασκευάσει μια κιβωτό για να σωθεί αυτός και τα ζώα που πήρε μαζί του σε αυτή. 

Πήρε ένα ζευγάρι από κάθε είδος ζώου. Ένα αρσενικό και ένα θηλυκό για να ζευγαρώσουν και να αναπαραχθεί η ζωή μετά τον κατακλυσμό. Στην κιβωτό μαζί με τον Νώε υπήρχε και η γυναίκα του με τους τρεις γιους του και τις γυναίκες τους. Η αφήγηση αναφέρει ότι ο κατακλυσμός αυτός, που διήρκεσε 40 ημέρες, έγινε ως τιμωρία μερικού αφανισμού ανθρώπων και ζώων, εξ' αιτίας της ηθικής κατάπτωσης του αρχαίου βιβλικού κόσμου, όπου ο Νώε διασώθηκε, ως άνθρωπος δίκαιος σε σύγκριση με τους σύγχρονούς του.

Σύμφωνα με την ίδια αφήγηση, μετά από 150 ημέρες τα νερά υποχώρησαν και η κιβωτός βρέθηκε στο όρος Ουραρτού. Τα νερά συνέχισαν να υποχωρούν και τον δέκατο μήνα οι κορυφές των βουνών άρχισαν να γίνονται ορατές.

Παρόμοιοι κατακλυσμικοί μύθοι συναντώνται σε αρκετούς πολιτισμούς και θρησκευτικές παραδόσεις, με χαρακτηριστικές εκδοχές αυτές του Ωγύγιου κατακλυσμού και του κατακλυσμού του Δευκαλίωνα στην ελληνική μυθολογία ή του κατακλυσμού που περιγράφεται στο έπος του Γκιλγκαμές κ.ά..

Με πληροφορίες από τη wikipedia

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Στενός συνεργάτης του Τραμπ παραδέχτηκε ότι πλήρωσε τη Στόρμι Ντάνιελς εκ μέρους του

Σε μία αποκάλυψη προχώρησε πρώην συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μάικλ Κόεν κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου για μια συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο τότε...

Φόρτωση άρθρων...