Επίσκεψη στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Ουάσιγκτον πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Στο επίκεντρο της συζήτησης του Γάλλου Προέδρου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, βρίσκονται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση.

Κατά την υποδοχή στο Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν και ο Μακρόν έδωσαν έμφαση σε εκείνα που ενώνουν τις δυο χώρες ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος θα παραθέσει απόψε δεξίωση στο Λευκό Οίκο προς τιμήν των γαλλικού προεδρικού ζεύγους.

Αιματηρές μάχες για λίγα μέτρα γης γίνονται στην ανατολική Ουκρανία με τους Ουκρανούς να αναφέρουν ότι αλλού κερδίζουν έδαφος και αλλού δέχονται σφοδρή επίθεση από τους Ρώσους, την ώρα που οι βομβαρδισμοί έχουν αφήσει χωρίς ρεύμα πάνω από έξι εκατομμύρια Ουκρανούς.

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα λασπωμένα χαρακώματα της Ουκρανίας, στην Ουάσιγκτον που έχει βάλει τα γιορτινά της, βρίσκεται σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν και η σύζυγός του. Στις συνομιλίες Μπάιντεν- Μακρόν κυριαρχεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση.

«Η Γαλλία και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τις αρπακτικές φιλοδοξίες του Πούτιν και τον βάρβαρο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», σχολίασε ο Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Οφείλουμε στην κοινή ιστορία μας, καθώς ο πόλεμος επιστρέφει στο ευρωπαϊκό έδαφος μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και ενόψει των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζουν τα έθνη και οι κοινωνίες μας, να γίνουμε πάλι εν όπλοις αδελφοί», ανέφερε ο Εμάνουελ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας.

Το ζεύγος Μπάιντεν παραθέτει απόψε δεξίωση στο Λευκό Οίκο προς τιμήν του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει ήδη επισημάνει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι πληρώνουν δυσβάσταχτο κόστος εξαιτίας του ακριβού αμερικανικού φυσικού αερίου με το οποίο αντικαθιστούν το ρωσικό, κάτι που απέφυγε να θίξει σήμερα δημόσια.

Θεωρείται όμως βέβαιο ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Αμερικής και της Ευρώπης θα βρεθούν στο τραπέζι των δυο ηγετών.