Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Ερντογάν – Στο «τραπέζι» η ένταξη της Σουηδίας και τα F-16

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν αργά το βράδυ της Κυριακής ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου στο Βίλνιους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής ομιλίας συζητήθηκαν η θέση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η παράδοση των F-16 στην Τουρκία, καθώς και η διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Οι ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο στο Βίλνιους και να συζητήσουν λεπτομερώς τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ και περιφερειακά ζητήματα.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Σουηδία έχει κάνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση κάνοντας αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, αλλά οι υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG συνεχίζουν να πραγματοποιούν ελεύθερες διαδηλώσεις επαινώντας την τρομοκρατία, γεγονός που ακυρώνει τα βήματα που έγιναν .

Σημειώνοντας ότι δεν είναι σωστό να συσχετίζεται το αίτημα της Τουρκίας για F-16 με την ένταξη της Σουηδίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν για την υποστήριξή του στο αίτημα της Τουρκίας για F-16.

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι ειλικρινής και ειλικρινής όσον αφορά την ένταξη στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι θέλουν να αναβιώσουν τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους ήθελαν οι ηγετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ηγεσία της ΕΕ να δώσουν ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα υποστήριξης για την ένταξη της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το Ισραήλ φοβάται ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Νετανιάχου

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ετοιμάζεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους τη...

Επίθεση των Χούθι με βαλλιστικούς πυραύλους και drone στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο Cyclades

Επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και drone κατά ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου που ταξίδευε στην Ερυθρά Θάλασσα εξαπέλυσαν οι Χούθι όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διοίκηση (U.S. Cent...

Σαν σήμερα - 30 Απριλίου

Γεγονότα 1789: Ο Τζωρτζ Ουάσινγκτον ορκίζεται 1ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. 1803: Οι Ηνωμένες Πολιτείες αγοράζουν την περιοχή της Λουιζιάνα από τη Γαλλία για 15 εκατομμύρια δολάρια. ...

Φόρτωση άρθρων...