Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν αργά το βράδυ της Κυριακής ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου στο Βίλνιους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής ομιλίας συζητήθηκαν η θέση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η παράδοση των F-16 στην Τουρκία, καθώς και η διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Οι ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο στο Βίλνιους και να συζητήσουν λεπτομερώς τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ και περιφερειακά ζητήματα.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Σουηδία έχει κάνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση κάνοντας αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, αλλά οι υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG συνεχίζουν να πραγματοποιούν ελεύθερες διαδηλώσεις επαινώντας την τρομοκρατία, γεγονός που ακυρώνει τα βήματα που έγιναν .

Σημειώνοντας ότι δεν είναι σωστό να συσχετίζεται το αίτημα της Τουρκίας για F-16 με την ένταξη της Σουηδίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν για την υποστήριξή του στο αίτημα της Τουρκίας για F-16.

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι ειλικρινής και ειλικρινής όσον αφορά την ένταξη στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι θέλουν να αναβιώσουν τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους ήθελαν οι ηγετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ηγεσία της ΕΕ να δώσουν ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα υποστήριξης για την ένταξη της Τουρκίας.