Δεν εγκαταλείπουν την ελπίδα για αποκλίμακωση της έντασης στα ρωσοουκρανικά σύνορα οι ηγέτες της Δύσης, τη στιγμή που εστιάζουν στο ντόμινο επιπτώσεων που θα έχει μια πιθανή σύρραξη ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 40 λεπτών, που είχαν νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν με τον Μπόρις Τζόνσον, επιχειρώντας να βαδίσουν στην οδό του διαλόγου και της διπλωματίας, διεμήνυσαν ότι έστω και τώρα δεν είναι απίθανη η σύναψη συμφωνίας.

Ειδικότερα υπογράμμισαν ότι το παράθυρο για μια διπλωματική λύση είναι ακόμη ανοιχτό, όπως και το ενδεχόμενο η Ρωσία να αποσύρει τις απειλές προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, στη συνομιλία Μπάιντεν και Τζόνσον συμφώνησαν ότι μια εισβολή πιθανότατα να προκαλούσε παρατεταμένη κρίση, με αντίκτυπο τόσο στη Ρωσία όσο και σε όλο τον κόσμο.

Επανέλαβαν, ακόμη, την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν την εξάρτηση από τη Ρωσία στο ενεργειακό κομμάτι.

Μπάιντεν και Τζόνσον εστίασαν ακόμη στην ανάγκη οι δυτικές δυνάμεις να μείνουν ενωμένες για να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές απειλές, ενώ αναφέρθηκαν και στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, στην περίπτωση της απότομης κλιμάκωσης της κρίσης.