Τρίτη
21 Μαΐου 2024

Το 2019 στα τρία θερμότερα έτη από το 1850

Πλανήτης

Το 2019 θα εγγραφεί μεταξύ των τριών θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί από το 1850, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ με την ευκαιρία της COP25 στην Μαδρίτη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας το τελευταίο έτος έχουμε υποχώρηση των πάγων και άνοδο- ρεκόρ της στάθμης των θαλασσών σε παγκόσμια κλίμακα, εξαιτίας των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και παράγονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

«Το 2019 θα πρέπει να τοποθετηθεί στην δεύτερη ή την τρίτη θέση των θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί ποτέ» από το 1850, χρονολογία κατά την οποία άρχισαν οι συστηματικές καταγραφές θερμοκρασιών. «Το 2016, που ξεκίνησε με ένα επεισόδιο El Nino εξαιρετικά ισχυρής έντασης, παραμένει η πιο θερμή χρονιά», αναφέρει ακόμα ο ΠΟΜ.

Η άνοδος της μέσης στάθμης της θάλασσας επιταχύνεται, οι ωκεανοί γίνονται περισσότερο όξινοι, ο όγκος των πάγων της Αρκτικής υποχωρεί, οι παγετώνες της Γροιλανδίας λιώνουν.

Ακόμα, η άνοδος της θερμοκρασίας συνοδεύεται από ακραία κλιματικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες στο Ιράν, οι ξηρασίες την Κεντρική Αμερική και στην Αυστραλία, οι καύσωνες στην Ευρώπη και την Αυστραλία ή οι δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ινδονησία, την Σιβηρία, την Νότια Αμερική.

«Σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικής Μετακίνησης (IDMC), περισσότερα από 10 εκατομμύρια άνθρωποι μετακινήθηκαν εντός των ορίων των χωρών τους κατά το πρώτο τρίμηνο, εκ των οποίων 7 εκατομμύρια λόγω των κλιματικών καταστροφών. Οι πλημμύρες είναι η πρώτη αιτία των μετακινήσεων, πριν από τις καταιγίδες και τις ξηρασίες. Οι πλέον πληττόμενες περιοχές είναι η ζώνη του Ειρηνικού και η Ασία.

«Ο αριθμός των νέων μετακινήσεων που συνδέονται με ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα μπορεί μέχρι και να τετραπλασιασθεί για να φθάσει περίπου τα 22 εκατομμύρια άτομα στο τέλος του 2019», εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ξεκινούν οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χοσεϊν Αμιραμοντολαχιάν συνετρίβη σε μία απομακρυσμένη ορεινή περιοχή στο...

Ιράν: Ξεκίνησαν οι τελετές για την κηδεία του Ραϊσί - Τα σενάρια και η κούρσα της διαδοχής

Η κηδεία του Εμπραχίμ Ραϊσί που γίνεται στην Ταμπρίζ μπορεί να δίνει την εικόνα ενός έθνους που πενθεί τον ηγέτη του, αλλά ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη πράξη της επόμενης μέρας γ...

Φόρτωση άρθρων...