Τρίτη
31 Ιανουαρίου 2023

Το 2021 καίγονταν κάθε λεπτό δέντρα έκτασης 16 ποδοσφαιρικών γηπέδων

Δέντρα που κάλυπταν έκταση περίπου 16 γηπέδων ποδοσφαίρου χάνονταν κάθε λεπτό σε δασικές πυρκαγιές το 2021. Αυτό αναφέρει νέα έκθεση του Global Forest Watch που δόθηκε στη δημοσιότητα. 

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν ότι η ποσότητα των δέντρων που καίγονται έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια. Η Κλιματική Αλλαγή είναι βασικός παράγοντας της αύξησης καθώς οδηγεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες και έντονες ξηρασίες.

Το 2021, τη δεύτερη χειρότερη χρονιά για πυρκαγιές που έχει καταγραφεί, χάθηκε μια περιοχή στο μέγεθος του Βελγίου. «Είναι συγκλονιστικό», σχολίασε ο James MacCarthy, αναλυτής της Global Forest Watch στο BBC. 

«Είναι περίπου διπλάσιο από αυτό που ήταν μόλις πριν από 20 χρόνια. Είναι  πραγματικά συγκλονιστικό το πόσο αυξήθηκε η συχνότητα και η έκταση των πυρκαγιών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο James MacCarthy. 

Οι επιπτώσεις των απωλειών που σχετίζονται με τις πυρκαγιές γίνονται αισθητές κυρίως στα δάση σε πιο βόρειες χώρες όπως ο Καναδάς και η Ρωσία. Ενώ η πυρκαγιά είναι ένα φυσικό μέρος του τρόπου με τον οποίο αυτά τα δάση λειτουργούν εδώ και πολύ καιρό, η κλίμακα της καταστροφής που παρατηρήθηκε στη Ρωσία το 2021 ήταν άνευ προηγουμένου. 

Από τα 9,3 εκατομμύρια εκτάρια (23 εκατομμύρια στρέμματα) που κάηκαν παγκοσμίως, η Ρωσία αντιπροσώπευε περισσότερα από τα μισά.

«Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι ότι οι πυρκαγιές γίνονται πιο συχνές, πιο έντονες και έχουν τη δυνατότητα να ξεκλειδώσουν μεγάλο μέρος του άνθρακα που είναι αποθηκευμένο στα εδάφη εκεί», πρόσθεσε ο James MacCarthy. 

Τα δέντρα και τα εδάφη αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα - ένα από τα βασικά αέρια που θερμαίνουν την ατμόσφαιρά μας - και οι ειδικοί λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ερυθρός Σταυρός: «Είμαστε επικίνδυνα απροετοίμαστοι μπροστά στην επόμενη πανδημία»

Παρά την πανδημία κορωνοϊού, την καραντίνα, τις προφυλάξεις και τα σχετικά εμβόλια ο κόσμος παραμένει επικίνδυνα απροετοίμαστος για την επόμενη πανδημία. Τα παραπάνω αναφέρει ο...

Βρυξέλλες: Επίθεση με μαχαίρι σε συρμό του μετρό κοντά στην Κομισιόν – 3 τραυματίες

Επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (30.01.2023) στο σταθμό του μετρό της Σουμάν στην έξοδο του κτιρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες του Βελγίου. Α...

Φόρτωση άρθρων...