Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Έρευνα: Το 75% των ανθρώπων παγκοσμίως επιθυμούν την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης

Το 75% των ανθρώπων παγκοσμίως επιθυμούν την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, όπως προκύπτει από πρόσφατη δημοσκόπηση.

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο της έναρξης των συνομιλιών των κρατών-μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ΟΗΕ με σκοπό μία παγκόσμια συμφωνία, προκειμένου να ελεγχθεί η αυξανόμενη μόλυνση από τα πλαστικά.

Το ποσοστό των ανθρώπων που ζητούν απαγορεύσεις καταγράφεται πάνω από 71% από το 2019, ενώ το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι είναι υπέρ των προϊόντων με λιγότερο πλαστικό περιτύλιγμα έχει αυξηθεί σε 82% από 75% σύμφωνα με τη δημοσκόπηση (IPSOS) που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 20.000 ανθρώπων σε 28 χώρες.

Η μεγαλύτερη υποστήριξη για την απαγόρευση του πλαστικού μιας χρήσης στη δημοσκόπηση προήλθε από χώρες, όπως, το Μεξικό η Κολομβία, και η Ινδία, ενώ το 85% των ερωτηθέντων σε παγκόσμιο επίπεδο, επιθυμεί οι βιομήχανοι και οι έμποροι να είναι υπεύθυνοι για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση, αλλά και την ανακύκλωση του πλαστικού συσκευασίας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.

Τα ποσοστά είναι τέτοια που στέλνουν αναμφίβολα ξεκάθαρο μήνυμα στις κυβερνήσεις για την προώθηση μιας συμφωνίας ελέγχου του χρησιμοποιούμενου πλαστικού. 

Σε ποσοστό περίπου 90% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη συμφωνία, αλλά μένει να φανεί αν μια τέτοια συμφωνία θα επικεντρωθεί στη συλλογή των χρησιμοποιούμενων πλαστικών και στην ανακύκλωση τους ή θα προβλέπει πιο δραστικά  μέτρα, όπως ο περιορισμός της παραγωγής και της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης.

«Η ευθύνη και η ευκαιρία είναι τώρα στα χέρια των κυβερνήσεων για την υιοθέτηση μιας παγκόσμιας συνθήκης για τα πλαστικά ώστε να μπορούμε να μειώσουμε τη μόλυνση», ανέφερε ο Μάρκο Λαμπερτίνι, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF International).

Η συμφωνία επετεύχθη αλλά εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την ολοκλήρωσή της. Η ΟΣΕΤΕΕ υπενθυμίζει ότι υλοποίησε με μεγάλη επιτυχία πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε ζητήματα περιβάλλοντος. 

Ορισμένοι από τους χιλιάδες συμμετέχοντες πιστοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στη διαχείριση και ανακύκλωση στερεών και υγρών αποβλήτων αλλά και στα συστήματα/εφαρμογές ανακύκλωσης και απέκτησαν σημαντική        επαγγελματική δεξιότητα την ώρα που η υιοθέτηση πολιτικών για τον περιορισμό της μόλυνσης από τα απόβλητα βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Tο έργο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Δύο ύποπτοι κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους (Videos)

Έφεση κατά της προφυλάκισής τους κατέθεσαν δύο ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση στον πολυχώρο «Crocus City Hall» στη Μόσχα. Ο Αμιρτσόμ Ισλάμοφ και ο πατέρας του Ισροήλ Ισλάμ...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Ανασύρθηκαν οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες

Οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του λιμανιού της Βαλτιμόρης ανασύρθηκαν χθες Τετάρτη, ανακοίνωσαν οι αρχές, την επομένη της τραγικής ...

Σαν σήμερα - 28 Μαρτίου

Γεγονότα 845: Τρεις τόνους ασήμι, ποσό τεράστιο για την εποχή, δίνει στους Βίκινγκς ο βασιλιάς των Φράγκων Κάρολος ο Φαλακρός, για να φύγουν από το Παρίσι, το οποίο είχαν καταλά...

Φόρτωση άρθρων...