Κυριακή
19 Μαΐου 2024

Ώρες αγωνίας στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ κατέλαβε την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος στη Ράφα

Πλανήτης

Το Ισραήλ φαίνεται να απορρίπτει τους όρους της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα στους οποίους συμφώνησε η Χαμάς, οι συνομιλίες ωστόσο συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για ειρήνευση, επτά μήνες μετά την έναρξη της αιματοχυσίας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η πρόταση για νέα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα απέχει «πολύ από τις βασικές απαιτήσεις του Ισραήλ», οι διαπραγματεύσεις ωστόσο συνεχίζονται. Τα σχόλιά του έγιναν αφότου η Χαμάς είπε ότι αποδέχθηκε τους όρους εκεχειρίας που πρότειναν οι μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου. «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ», δήλωσε αξιωματούχος της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινές δυνάμεις και τανκς εθεάθησαν κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα στη νότια Γάζα, σύμφωνα με αναφορές σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, αφού προειδοποίησε τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τις ανατολικές περιοχές της πόλης.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις λένε ότι απέκτησαν τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του περάσματος της Ράφα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, βασικό στρατηγικό στόχο και τη μοναδική πύλη μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας για ανθρωπιστική βοήθεια, επιβεβαίωσαν ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Το Reuters αναφέρει ότι εκπρόσωπος της αρχής διέλευσης των συνόρων της Γάζας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι το πέρασμα της Ράφα έκλεισε λόγω της παρουσίας ισραηλινών αρμάτων μάχης.

Τρεις ανθρωπιστικές πηγές ανέφεραν επίσης στο Reuters ότι η ροή βοήθειας μέσω της διάβασης έχει πλέον σταματήσει. «Αυτή τη στιγμή έχουμε επιχειρησιακό έλεγχο στο πέρασμα της Ράφα και έχουμε ειδικές δυνάμεις που σαρώνουν τη διάβαση… Η επιχείρηση δεν έχει τελειώσει… Δεν μπορώ να δώσω χρονοδιάγραμμα» είπε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι πιστεύεται ότι επηρεάστηκαν από την επιχείρηση και πολλοί εθεάθησαν να στριμώχνονται σε οχήματα ή να φορτώνουν τα λιγοστά υπάρχοντά τους σε γαϊδουράκια τη Δευτέρα, μετά την εντολή εκκένωσης περίπου 100.000 ανθρώπων.

Το Ισραήλ έχει απειλήσει εδώ και καιρό με επίθεση για την εξάρθρωση της Χαμάς στην πόλη των 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο άμαχοι από τις ισραηλινές επιθέσεις σε άλλες περιοχές της Γάζας.

Αργά τη Δευτέρα, το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε: «Αν και η πρόταση της Χαμάς απέχει πολύ από τις βασικές απαιτήσεις του Ισραήλ, το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία μεσολαβητών για να εξαντλήσει τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας υπό όρους αποδεκτούς από το Ισραήλ».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

PIN: Μήπως και οι δικοί σας αριθμοί βρίσκονται ανάμεσα στους πιο συνηθισμένους και αδύναμους;

Αποκαλύφθηκε η λίστα με τους πιο συνηθισμένους αριθμούς PIN και ευχόμαστε να μην είναι ο δικός σας μέσα σε αυτήν. Βέβαια εάν το PIN σας είναι 1234 τότε δεν υπάρχει σωτηρία! Σύμφ...

Φόρτωση άρθρων...