Δευτέρα
13 Μαΐου 2024

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα - Αντίστροφη μέτρηση για χερσαία επιχείρηση

Eλικόπτερα, άρματα και πυροβόλα κατά μήκος των συνόρων. 300.000 στρατιώτες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Με σφοδρά χτυπήματα στη Λωρίδα της Γάζας απαντά το Ισραήλ, στην ευρείας κλίμακας επίθεση που δέχθηκε η χώρα από την Χαμάς τις προηγούμενες ημέρες.
Την ίδια ώρα, φουντώνουν τα σενάρια για επικείμενη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

«Η Χαμάς είναι το Ισλαμικό Κράτος και θα την συντρίψουμε και θα την καταστρέψουμε όπως ο κόσμος κατέστρεψε το Ισλαμικό Κράτος», διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που συγκροτήθηκε την Τετάρτη.

Κάθε ομοβροντία συνταράζει τα σώματα αλλά και την άσφαλτο του αυτοκινητόδρομου που συνδέει το Νετιβότ με το Σντερότ, τις δύο κοινότητες που δέχτηκαν καταιγισμό ρουκετών από τη Χαμάς. Λίγο προτού να ξεκινήσουν οι ριπές από την πλευρά του Ισραήλ, γύρω στις 12.00 το μεσημέρι, δύο από αυτές τις «Made in Gaza» ρουκέτες, έπεσαν στο Σντερότ, τραυματίζοντας τέσσερις Ισραηλινούς πολίτες – τους δύο από αυτούς, σοβαρά.

Τα πυροβόλα των 155 χιλιοστών έχουν πάρει θέση στους αγρούς, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων το ένα από το άλλο. Κοιτούν προς τα δυτικά. 

Ο θόρυβος είναι εκκωφαντικός, φλόγες ξεπηδούν με κάθε ριπή. Στο βάθος, διακρίνεται πυκνός μαύρος καπνός να υψώνεται στον ουρανό, από τη συνοικία Ριμάλ της Γάζας.

Σύμφωνα με τις Αρχές της Χαμάς, που ελέγχει τον θύλακα, περισσότεροι από 1.400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες έξι ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας, από τα ισραηλινά πλήγματα που έχουν μετατρέψει σε ερείπια ολόκληρες πολυκατοικίες. Ελικόπτερα Απάτσι της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, εξοπλισμένα με πυραύλους, πετούν σε χαμηλό ύψος και ανά διαστήματα μπαίνουν για λίγο στον θύλακα, μια στενή λωρίδα γης όπου ζουν 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Τομ, ένας 24χρονος έφεδρος, έφτασε από το Τζιόν, κοντά στο Τελ Αβίβ, για να ενταχθεί στη μονάδα του. Ο μικρότερος αδελφός του, ο Άνταμ, υπηρετούσε ήδη. «Δεν μπορώ να σας πως τι θα κάνω. Μόνο ένα πράγμα (…) θα τους σβήσουμε από τον χάρτη. Κανείς δεν έχει σκοτώσει Εβραίους κατ’ αυτόν τον τρόπο μετά το Ολοκαύτωμα» λέει ο Τομ, που ακόμη φοράει πολιτικά: σορτσάκι, ένα μπλουζάκι και σανδάλια. «Σύντομα, απέναντί μας δεν θα υπάρχει κανένας να μας πολεμήσει, να μας επιτεθεί, να μας χαλάσει τη ζωή», πρόσθεσε, με εμφανή την οργή στη φωνή του.

Εθελοντές που έφτασαν απ’ όλη τη χώρα μοιράζουν τρόφιμα και αναψυκτικά στους στρατιώτες, κάτω από τον καυτό ήλιο. Όλοι τους φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη.

«Θα ξανάρθω αύριο και κάθε μέρα για να τους φέρω ωραία πράγματα» υπόσχεται ο Γιουβάλ, 49 ετών, ο διευθυντής μιας επιχείρησης μεταφορών στη Χέρζλια.
Ο Αβραάμ, ένας 60χρονος πατέρας που έφτασε από τη Νετάνια, στα βόρεια του Τελ Αβίβ, σφίγγει στην αγκαλιά του τους τρεις έφεδρους γιους του. «Είμαι υπερήφανος για αυτούς. Είναι σαν κι εμένα, σαν όλους εμάς, δεν φοβούνται τίποτα», λέει χαμογελαστός.  

Ο στρατός έχει τοποθετήσει παντού φράγματα για να περιορίσει τον κίνδυνο διείσδυσης ένοπλων Παλαιστινίων. Σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων βρίσκεται το κιμπούτς Ναχάλ Οζ, όπου σφαγιάστηκαν γυναίκες και παιδιά, όμως δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στους δημοσιογράφους.
Οι στρατιώτες, νεαροί 19-20 χρονών, αισθάνονται νευρικότητα και κάποιες φορές αναγκάζουν κοφτά τους λιγοστούς δημοσιογράφους να γυρίσουν πίσω. «Δεν έχετε τίποτα να δείτε εδώ. Έχουμε πόλεμο. Να επιστρέψετε όταν θα είναι όλοι νεκροί στη Γάζα», λέει ένας από αυτούς.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ρίξει περίπου 6.000 βόμβες από το Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι από το περασμένο Σάββατο έχει βομβαρδίσει τη Λωρίδα της Γάζας με 4.000 τόνους εκρηκτικών. «Περίπου 6.000 βόμβες έχουν ριφθεί στη Λωρίδα της Γάζας, με 4.000 τόνους εκρηκτικά», από την έναρξη της ισραηλινής απάντησης στην επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς, σκοτώνοντας «εκατοντάδες τρομοκράτες», πρόσθεσε η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό που έδωσαν το μεσημέρι οι παλαιστινιακές αρχές στη Λωρίδα της Γάζας, ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ανέρχεται σε 1.417 - εκ των οποίων 447 παιδιά και 248 γυναίκες. Επίσης, 6.268 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί εκεί.
300.000 στρατιώτες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας
Οι πληροφορίες, μάλιστα, που θέλουν σχεδόν 300.000 στρατιώτες του Ισραήλ να βρίσκονται ήδη γύρω από τη Γάζα φέρνουν ακόμη πιο κοντά το ενδεχόμενο επίθεσης. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου μίλησε για αντίποινα και προετοίμασε τον λαό του Ισραήλ για νέο πόλεμο που ξεκινά.

Χιλιάδες είναι οι συγκεντρωμένοι στρατιώτες στα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ 300.000 έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, εν αναμονή χερσαίας επίθεσης, που φαίνεται ότι είναι προ των πυλών. Οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τις γύρω περιοχές

Την ίδια ώρα, μεγαλώνει η ανησυχία για μία γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, καθώς τα σενάρια για χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα πληθαίνουν.
ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΟΗΕ προχωρούν σε εκκλήσεις για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρομών προκειμένου να μπορέσουν να αποχωρήσουν οι άμαχοι από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς και στις δύο πλευρές. 

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού είναι υψηλόβαθμα στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης, που κατήγγειλε ότι νωρίς το πρωί της Πέμπτης οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν δύο πολυώροφα κτίρια στη Γάζα χωρίς προειδοποίηση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Associated Press, Παλαιστίνιοι κάνουν ουρές έξω από φούρνους και παντοπωλεία στη Γάζα.

Ο στρατός του Ισραήλ προετοιμάζεται για «χερσαίο ελιγμό»

Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για έναν «χερσαίο ελιγμό» στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά τίποτα «δεν έχει αποφασιστεί ακόμη», δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος σήμερα, έκτη ημέρα του πολέμου που πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο.

«Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά.

«Μπορεί να είναι από αέρος, μπορεί να είναι μαζί από θαλάσσης και αέρος. Αναμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν τελικά οι πολιτικοί μας αξιωματούχοι, (αλλά) αυτό δεν έχει ακόμα αποφασιστεί», πρόσθεσε ο αξιωματικός.

«Ξέρω ότι ακούτε κάποιες δηλώσεις, αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά προετοιμαζόμαστε για έναν χερσαίο ελιγμό, στην περίπτωση που αυτό αποφασιστεί», συνέχισε ο συνταγματάρχης Χεχτ.

Ο στόχος του ισραηλινού στρατού είναι η «εξάλειψη» της κυβέρνησης της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, σημείωσε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Ο Πούτιν έδιωξε τον Σοϊγκού από το υπουργείο Άμυνας – Ποιος είναι ο διάδοχος του

Σε ανασχηματισμό έκπληξη προχώρησε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες μέρες έπειτα από την ορκωμοσία του για πέμπτη θητεία στο Κρεμλίνο. Ο Σεργκέι Σοϊγκού, στενός συ...

Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ στο Μεξικό (χάρτες)

Ισχυρός σεισμός 6,3 βαθμών έγινε κοντά στην ακτή Τσιάπας στο Μεξικό, σύμφωνα με το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωπιστημών (GFZ). Ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ είχε εστιακό βάθος 10 ...

Φόρτωση άρθρων...