Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Το κινεζικό ρόβερ Zhurong ανακάλυψε ίχνη αρχαίου ωκεανού στον Άρη

Πλανήτης

Το διαστημικό σκάφος Tianwen-1 και το ρόβερ Zhurong του Άρη της Κίνας ανακάλυψαν ίχνη ενός αρχαίου ωκεανού στον Άρη – ενδείξεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την υπόθεση ότι ο πλανήτης είχε ένα πλούσιο, υδάτινο παρελθόν.

Όπως μεταδίδει το κρατικό κανάλι ειδήσεων CGTN της Κίνας, το ρόβερ Zhurong και το διαστημικό σκάφος Tianwen-1 που το συνοδεύει, συνέλεξαν δεδομένα από την αχανή πεδιάδα Utopia Planitia του Άρη, τα οποία υποδηλώνουν ότι κάποτε υπήρχε νερό στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας της Κίνας δήλωσαν ότι βρήκαν ένυδρα ορυκτά στο εδαφικό στρώμα του Άρη.

Ενώ σήμερα δεν υπάρχει νερό στην επιφάνεια του Άρη, τα πρόσφατα στοιχεία που έχουν βρεθεί, δείχνουν ότι μπορεί να υπήρχε εκεί περισσότερο καιρό απ’ ό,τι νομίζαμε. Τον τελευταίο χρόνο, το Mars Reconnaissance Orbiter της NASA βρήκε στοιχεία ότι το νερό έρεε πολύ πιο πρόσφατα στον Κόκκινο Πλανήτη – ίσως πριν από δύο ή 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια, σε αντίθεση με προηγούμενες εκτιμήσεις που τοποθετούσαν πριν από περίπου 3 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι μελλοντικές αποστολές θα συνεχίσουν να διεξάγουν έρευνες και να συλλέγουν επιστημονικά δεδομένα, δήλωσε η Εθνική Διοίκηση Διαστήματος της Κίνας (CNSA).

Το διαστημικό σκάφος Tianwen-1 εκτοξεύτηκε στις 23 Ιουλίου 2020. Στις 15 Μαΐου 2021, προσγειώθηκε στην αρειανή πεδιάδα Utopia Planitia, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η Κίνα προσεδαφίζει ένα σκάφος στον Κόκκινο Πλανήτη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 19 Απριλίου

Γεγονότα 531 – Μάχη του Καλλίνικου: Ο Βυζαντινός στρατός υπό τις οδηγίες του Βελισαρίου ηττάται από τους Πέρσες στη βόρεια Συρία 1770 – Ο πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρίζει την...

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι κοντά σε σχολείο - Τραυματίστηκαν δύο κορίτσια (Video)

Δύο κορίτσια ηλικίας 5 και 11 ετών τραυματίστηκαν ελαφρά σε επίθεση με μαχαίρι που έγινε κοντά στο σχολείο τους στο Σουφελβεγερσαΐμ, στην ανατολική Γαλλία, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακ...

Φόρτωση άρθρων...