Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Ρωσία: Το Κρεμλίνο γνώριζε ότι παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους απειλούσε με τρομοκρατική επίθεση

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Κρεμλίνου ήταν ενήμερες για μια απειλή του Ισλαμικού Κράτους λίγες ημέρες πριν από την θανατηφόρα επίθεση στον συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα, όπως δείχνουν έγγραφα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που περιήλθαν στην κατοχή ενός ερευνητικού οργανισμού με έδρα τη Βρετανία.

Σύμφωνα με το Dossier Center που εδρεύει στο Λονδίνο, τα έγγραφα έδειξαν ότι στην απειλή θα μπορούσαν να έχουν εμπλακεί Τατζίκοι ριζοσπαστικοποιημένοι από το ISIS-K – το παρακλάδι της τρομοκρατικής ομάδας ISIS στην Κεντρική Ασία, στο Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον 143 άνθρωποι σκοτώθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην πιο πολύνεκρη επίθεση στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες, όταν επιτιθέμενοι εισέβαλαν με όπλα και εμπρηστικούς μηχανισμούς στο Crocus City Hall, λίγο πριν από τη διεξαγωγή συναυλίας.

Τι είναι η ομάδα Dossier Center

Το ISIS-K ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με δηλώσεις, φωτογραφίες και ένα προπαγανδιστικό βίντεο που γυρίστηκε από τους δράστες.

Το Dossier Center είναι μια ρωσική ερευνητική ομάδα που υποστηρίζεται από τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, έναν εξόριστο πρώην Ρώσο μεγιστάνα του πετρελαίου που έγινε επικριτής του Κρεμλίνου. Στο παρελθόν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και το καθεστώς του, χρησιμοποιώντας συχνά έγγραφα και διαρροές από το εσωτερικό της ρωσικής κυβέρνησης.

«Λίγες ημέρες πριν από την τρομοκρατική επίθεση, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έλαβαν προειδοποίηση ότι πολίτες του Τατζικιστάν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος», αναφέρει η τελευταία έκθεση της ερευνητικής ομάδας.

“Ακόμη και πριν από την επίθεση στο Crocus Hall, μια πηγή κοντά στις υπηρεσίες πληροφοριών ενημέρωσε το Dossier Center  για το θέμα αυτό”, προστίθεται.  Το Κρεμλίνο δεν έχει απαντήσει στο αίτημα που υπέβαλε το  CNN να σχολιάσει την έκθεση του Dossier Center.

Οι Τατζίκοι

Τέσσερις ύποπτοι, οι οποίοι κατάγονται από τη δημοκρατία του Τατζικιστάν της Κεντρικής Ασίας, αλλά εργάζονταν στη Ρωσία με προσωρινή ή ληγμένη βίζα, παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα με κατηγορίες για την τρομοκρατική επίθεση το συναυλιακό χώρο. Είχαν ορατά σημάδια τραυματισμού. Τρεις δήλωσαν ένοχοι, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν ότι  προειδοποίησαν τη Ρωσία πως μαχητές του ISIS σχεδίαζαν να οργανώσουν επίθεση στη χώρα.

Νωρίτερα τον Μάρτιο, η αμερικανική πρεσβεία προειδοποίησε για αυξημένη απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων στη Ρωσία, με την εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αντριέν Γουάτσον να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ είχαν μοιραστεί τις πληροφορίες αυτές με τις ρωσικές αρχές στο πλαίσιο της πολιτικής “καθήκοντος προειδοποίησης”.

Αλλά σε μια ομιλία του λίγες ημέρες πριν από την επίθεση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε απορρίψει τις αμερικανικές προειδοποιήσεις ως “προκλητικές”, λέγοντας ότι “αυτές οι ενέργειες μοιάζουν με ξεκάθαρο εκβιασμό, πρόθεση εκφοβισμού και αποσταθεροποίησης της κοινωνίας μας”.

Ο Πούτιν, ο οποίος κέρδισε πρόσφατα τις εκλογές και εξασφάλισε ακόμα μία θητεία στο  Κρεμλίνο, έχει επανειλημμένα υπονοήσει, χωρίς αποδείξεις, ότι η Ουκρανία βοήθησε στην ενορχήστρωση της επίθεσης. Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση.

Αγνόησαν τις προειδοποιήσεις

Ο πρώην βουλευτής της Ρωσίας Ilya Ponomarev, εξόριστος επικριτής του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι τα τελευταία στοιχεία θέτουν σοβαρά ερωτήματα για τη ρωσική ηγεσία και τις δυνάμεις ασφαλείας της.

“Βλέπουμε πολύ καθαρά ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να είχε αντιδράσει σε πολλές προειδοποιήσεις”, δήλωσε σε εκπομπή του CNN. Το ISIS-K ανέλαβε και  την ευθύνη για τη φονική επίθεση στη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ το 2022.

Την επόμενη χρονιά, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε πολλά άτομα από το Τατζικιστάν που κατηγορούνταν ότι σχεδίαζαν επίθεση στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας, σύμφωνα με το Dossier Center. Ύποπτα μέλη του ISIS-K συνελήφθησαν επίσης στο Κιργιστάν, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επίθεση σε ορθόδοξη εκκλησία.

Σύμφωνα με το Dossier Center, οι ρωσικές αρχές επιβολής του νόμου παρακολουθούσαν όλες αυτές τις αναφορές και “έκαναν εκτίμηση κινδύνου” για τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Στο ψηφοδέλτιο γράψτε μόνο Τζόρτζια»: H Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε πριν από λίγο από την Πεσκάρα της κεντρικής Ιταλίας ότι θα είναι υποψήφια στις Ευρωεκλογές με το κόμμα της "Αδέλφια της Ιταλίας". ...

Φόρτωση άρθρων...