Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το Μπέλφαστ και άλλες περιοχές της Βόρειας Ιρλανδίας βρέθηκαν αντιμέτωπες με σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν μετά την επίθεση με μαχαίρι σε βάρος του Στίβεν Όγκιλβι, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 27 άνθρωποι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις αρχές να ερευνούν τον ρόλο που ενδέχεται να διαδραμάτισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην υποκίνηση της βίας.
Την ίδια ώρα, η οικογένεια του τραυματία απηύθυνε δημόσια έκκληση για τον τερματισμό των ταραχών, ζητώντας να μη χρησιμοποιηθεί η υπόθεση για να τροφοδοτηθούν το μίσος και ο διχασμός, ενώ κάλεσε το κοινό να σταματήσει τη διασπορά ψευδών πληροφοριών στο διαδίκτυο. Η παρέμβαση της οικογένειας του Στίβεν Όγκιλβι έγινε μέσω ανακοίνωσης που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Αστυνομική Υπηρεσία της Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI), κατά τη διάρκεια της δεύτερης νύχτας ταραχών που ακολούθησαν την επίθεση.
Anti-migration rioters are throwing Molotov cocktails at the police in Belfast tonight pic.twitter.com/jNMU2UkQAK
— Visegrád 24 (@visegrad24) June 10, 2026
«Νιώθουμε αποτροπιασμό για όσα συνέβησαν»
Στην ανακοίνωσή τους, οι συγγενείς του τραυματία καταδίκασαν τα εκτεταμένα επεισόδια που ξέσπασαν μετά την επίθεση με μαχαίρι, στη διάρκεια των οποίων πυρπολήθηκαν κατοικίες, αυτοκίνητα και λεωφορείο, ενώ σημειώθηκαν επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.
«Νιώθουμε αποτροπιασμό για τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν χθες σε ολόκληρη τη Βόρεια Ιρλανδία μετά από όσα συνέβησαν», ανέφερε η οικογένεια, υπογραμμίζοντας ότι «η ειρηνική διαμαρτυρία είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός».
Οι συγγενείς του θύματος ξεκαθάρισαν επίσης ότι δεν επιθυμούν η υπόθεση να χρησιμοποιηθεί για να διχάσει την κοινωνία.
«Δεν θέλουμε αυτή η τρομερή τραγωδία να χρησιμοποιηθεί για να διχάσει ανθρώπους ή να τροφοδοτήσει εχθρότητα. Μην το κάνετε στο όνομα του αγαπημένου μας προσώπου, γιατί δεν συμμεριζόμαστε αυτές τις αξίες», τόνισαν.
Διευκρινίσεις για την κατάσταση της υγείας του
Η οικογένεια του Στίβεν Όγκιλβι προχώρησε επίσης σε ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του, καθώς, όπως ανέφερε, αναγκάστηκε να το κάνει εξαιτίας ψευδών πληροφοριών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τους συγγενείς του, ο τραυματίας έχασε το αριστερό του μάτι και υπέστη και άλλα σοβαρά τραύματα, ωστόσο η κατάσταση της υγείας του παραμένει σταθερή.
Παράλληλα απηύθυναν έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι για την επίθεση να συνεργαστεί με τις αρχές.
«Αν γνωρίζετε οτιδήποτε σχετικά με την επίθεση ή είδατε κάτι ύποπτο κοντά στην οδό Κίναρντ, απευθυνθείτε στην αστυνομία και σταματήστε να διαδίδετε ψευδείς πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς αυτό είναι βαθιά οδυνηρό για εμάς», ανέφεραν.
🚨 Une barricade en feu vient d’être dressée par les manifestants anti-immigration pour bloquer les forces de l’ordre à Belfast. pic.twitter.com/EIAKzmHqEJ
— Frontières (@Frontieresmedia) June 10, 2026
Δεκάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
Τα επεισόδια που ξέσπασαν μετά την επίθεση έχουν προκαλέσει σοβαρές αναταραχές σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ιρλανδίας.
Μετά τις εκτεταμένες ταραχές της Τρίτης, η Βουλή των Λόρδων ενημερώθηκε ότι τουλάχιστον 27 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους.
Η βουλευτής των Εργατικών, βαρόνη Μάργκαρετ Ρίτσι του Ντάουνπατρικ, χαρακτήρισε τα γεγονότα «πογκρόμ εναντίον έγχρωμων ανθρώπων».
Από την πλευρά της, η βαρόνη Άντερσον του Στόουκ-ον-Τρεντ δήλωσε ότι ομάδες ατόμων πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι αναζητώντας αλλοδαπούς κατοίκους με σκοπό να τους εκδιώξουν.
Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας
Για την επίθεση με μαχαίρι συνελήφθη και προφυλακίστηκε ο 30χρονος Χάντι Αλοντίν από το Σουδάν, ο οποίος εμφανίστηκε ενώπιον δικαστηρίου την Τετάρτη αντιμετωπίζοντας κατηγορία για απόπειρα δολοφονίας.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Σερ Κιρ Στάρμερ διαβεβαίωσε ότι οι αρχές θα κινηθούν εναντίον όσων υποκινούν τη βία και τον διχασμό.
«Θα πατάξουμε όποιον τροφοδοτεί αυτή τη διαίρεση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Τραμπ αποκάλυψε μυστική επιχείρηση – Μεταφέρθηκαν πάνω από 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στις διεθνείς αγορές
Μπιλ Γκέιτς για τον Έπσταϊν: «Με εκβίαζε για τις απιστίες μου στη Μελίντα»
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις