Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Το παιχνίδι με τα πυρηνικά παίζουν ξανά οι Ρώσοι - Έχουμε δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσουμε ακόμα και απέναντι σε συμβατικά όπλα λέει ο Μεντβέντεφ

Νέες απειλές από τη Ρωσία με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρο της χώρας, να αναφέρεται στους λόγους που μπορεί να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά από τη Μόσχα.

Πλανήτης

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, που είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, δήλωσε ότι η Μόσχα μπορεί να χτυπήσει εναντίον ενός εχθρού που χρησιμοποιεί μόνο συμβατικά όπλα, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Βλαντίμιρ Πούτιν, Σεργκέι Σοϊγκού ισχυρίστηκε ότι η πυρηνική «ετοιμότητα» αποτελεί προτεραιότητα.

Το έγγραφο που επικαλέστηκε ο Μεντβέντεφ

«Έχουμε ένα ειδικό έγγραφο για την πυρηνική αποτροπή. Αυτό το έγγραφο υποδεικνύει σαφώς τους λόγους για τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία δικαιούται να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα.

Υπάρχουν μερικά από αυτά, επιτρέψτε μου να σας τα θυμίσω: Το νούμερο ένα είναι η κατάσταση, όταν η Ρωσία χτυπιέται από πυρηνικό πύραυλο. Η δεύτερη περίπτωση είναι οποιαδήποτε χρήση άλλων πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της. Το τρίτο είναι μια επίθεση σε μια κρίσιμη υποδομή που θα έχει παραλύσει τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις μας. Και η τέταρτη περίπτωση είναι όταν διαπράττεται επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της χώρας, ακόμη και χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων, δηλαδή με τη χρήση συμβατικών όπλων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και κυριαρχία της.

«Να μη δώσουμε σε κανέναν, λόγο να αμφιβάλλει έστω και στο παραμικρό ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε επάξια απάντηση σε οποιαδήποτε παραβίαση της χώρας μας, της ανεξαρτησίας της», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημόσια έπειτα από δύο εβδομάδες, σε βίντεο που τον να προεδρεύει μιας σύσκεψης για τον προϋπολογισμό των εξοπλισμών της Ρωσίας.

«Συνεχίζουμε εκ των προτέρων την παράδοση όπλων και εξοπλισμού μέσω πιστώσεων. Οι προτεραιότητες είναι όπλα μεγάλης εμβέλειας, υψηλής ακρίβειας, εξοπλισμός αεροσκαφών και διατήρηση της ετοιμότητας εμπλοκής των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων» ανάφερε.

Ιαπωνία: «Όλο και πιο αληθινή» προοπτική η χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα δήλωσε σήμερα ότι η προοπτική να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα είναι «όλο και πιο αληθινή» και χαιρέτισε την επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή στη Χιροσίμα, την πρώτη πόλη που δέχτηκε επίθεση με πυρηνικά.

Η Ιαπωνία, η μοναδική χώρα που έχει δεχτεί επίθεση με ατομικά όπλα, έχει πολλές φορές εκφράσει την αντίθεσή της εναντίον των πυρηνικών εξοπλισμών.

Ο Κισίντα, ο οποίος εκπροσωπεί τη Χιροσίμα στο κοινοβούλιο, επισκέφθηκε σήμερα το μνημείο και το μουσείο της ειρήνης που βρίσκονται στην πόλη μαζί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα, Ραμ Εμάνουελ.

«Όταν η πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία είναι όλο και πιο αληθινή θεωρώ ότι η επίσκεψη του πρεσβευτή Εμάνουελ στη Χιροσίμα και η εμπειρία του να βλέπει την πυρηνική πραγματικότητα θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα στην διεθνή κοινότητα. Θεωρώ ότι η επίσκεψή μας ήταν ουσιαστική», δήλωσε ο Κισίντα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Ο ίδιος είπε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δείχνει τις δυσκολίες δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα.

Ο Πούτιν δεν έχει άμεσα απειλήσει με πυρηνική επίθεση. Αλλά προειδοποίησε κατά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου ότι όποιος εμποδίσει τη Ρωσία θα αντιμετωπίσει «τέτοιες επιπτώσεις που δεν θα έχετε ξανασυναντήσει στην ιστορία σας» – μια δήλωση που ορισμένοι ηγέτες εξέλαβαν ως απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε την Τρίτη ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά μόνο σε περίπτωση «μιας υπαρξιακής απειλής για τη χώρα μας».

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά προειδοποίησαν την Πέμπτη τη Ρωσία να μη χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στρατιωτικές ασκήσεις σε διαφιλονικούμενα νησιά με την Ιαπωνία πραγματοποιεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Η Ρωσία διεξήγαγε ασκήσεις σε νησιά που διεκδικεί το Τόκιο, ανέφεραν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο, λίγες ημέρες αφότου η Μόσχα διέκοψε τις συνομιλίες με την Ιαπωνία λόγω των κυρώσεων που επέβαλε για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στις Κουρίλες Νήσους, με περισσότερους από 3.000 στρατιώτες και ισχυρό εξοπλισμό, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Δεν αναφέρεται σε ποιο σημείο του νησιωτικού συμπλέγματος, που βρίσκεται ανάμεσα στη χερσόνησο Καμτσάτκα της Ρωσίας και το βορειότερο κύριο νησί της Ιαπωνίας, το Χοκάιντο, πραγματοποιούνταν οι ασκήσεις. Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, όμως, ότι οι ασκήσεις γίνονται σε έδαφος που κατέλαβε η Σοβιετική Ένωση στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το οποίο διεκδικεί το Τόκιο.

Τα τέσσερα νησιά, τα οποία η Ρωσία αποκαλεί Νότιες Κουρίλες και η Ιαπωνία Βόρεια Εδάφη, αποτελούν αντικείμενο μιας διαμάχης μεταξύ των δύο κρατών που διαρκεί περισσότερο από 70 χρόνια.

Λόγω της διαμάχης, η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμη υπογράψει συνθήκη ειρήνης για τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία επιπλέον 25 Ρώσων και θα απαγορεύσει τις εξαγωγές σε 81 ρωσικούς οργανισμούς, στο πλαίσιο των κυρώσεων για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα προχωρήσει σε βήματα για να αφαιρέσει από τη Ρωσία το εμπορικό καθεστώς του πλέον ευνοούμενου κράτους και να την εμποδίσει να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις, χρησιμοποιώντας ψηφιακούς πόρους.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Politico: Συναγερμός στην Europol – Εξαφανίστηκαν φάκελοι με απόρρητα στοιχεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων

Συναγερμός έχει σημάνει στη Europol έπειτα από την αποκάλυψη της απώλειας απόρρητων φακέλων, με προσωπικά δεδομένα κορυφαίων στελεχών της υπηρεσίας, από την έδρα της στη Χάγη στην ...

Ιλινόις: Άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι έσπειρε τον τρόμο - 4 νεκροί και 5 πέντε τραυματίες

Επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε στο Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον απολογισμό να ανέρχεται στους τέσσερις νεκρούς και πέντε τραυματίες. Ένας 22χρονος ύποπτος συνελήφθη μετ...

Φόρτωση άρθρων...