Κυριακή
19 Μαΐου 2024

Το ρωσικό χρήμα για τον πνευματικό αφοπλισμό της Δύσης

Μετά την επιτυχία του Brexit, η ρωσική μηχανή προπαγάνδας, ψευδολογίας και εθνικισμού, σήμερα πετυχαίνει ακριβώς τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα

Ο Στιβ Μπάνον, πρώην επικοινωνιακός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ και δήθεν επικοινωνιολόγος, είναι μεν καλά ματσωμένος, αλλά τώρα θα έχει πρόβλημα με το πουλέν του, τον Βλαδίμηρο Πούτιν.

Για μια περίοδο πηγαινοερχόταν τακτικά στη Μόσχα, είχε ανοίξει γραφείο στις Βρυξέλλες και προπαγάνδιζε ανοικτά τη διάλυση της Ευρώπης, μέσω μιας «Μη Κυβερνητικής Οργανώσεως» που «πουλούσε» «δημοκρατικά ιδεώδη» και υπεράφθονη «φιλελεύθερη ορθότητα». Συχνά πυκνά δε, έπλεκε και το εγκώμιο του Ρώσου προέδρου, πρώην αξιωματικού της KGB, επισημαίνοντας πως είχε κατατροπώσει τον ισλαμισμό στην Τσετσενία,ισοπεδώνοντας την πρωτεύουσα Γκρόζνυ.

Σε κάποια φάση, τον Νοέμβριο 2020, ο Μπάνον συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές με την κατηγορία της κατάχρησης χορηγιών, προφυλακίστηκε για λίγο και σήμερα περιμένει να γίνει η δίκη του.

Στο μεταξύ όμως προπαγανδίζει ανοικτά υπέρ του Βλαντιμίρ Πούτιν, κρίνει δικαιολογημένη την εισβολή στην Ουκρανία, αποδίδει ευθύνες στον πρόεδρο Μπάιντεν για την προέλαση των τανκς και έχει πάντα δυσκολίες να δικαιολογήσει πως βρέθηκαν 3 εκατομμύρια δολάρια σε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς του. Όλως παραδόξως το χρήμα αυτό, φαίνεται να προέρχεται από «συμβουλευτικές» υπηρεσίες του σε ρωσικές εταιρείες ενέργειας!

Η περίπτωση Μπάνον είναι κλασικό δείγμα της ρωσικής τακτικής αποσταθεροποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της χρηματοδότησης «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» που προωθούν «εθνικές ταυτότητες» και άλλα παρόμοια, με μοναδικό στόχο τη δημιουργία συνθηκών Brexit,σε χώρες όπου αυτό μπορεί να προχωρήσει σαν ιδέα. Υπό αυτή την έννοια, εν μέρει, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. αποτελεί επιτυχή έκβαση τόσο της ρωσικής στρατηγικής όσο και των προσπαθειών των Η.Π.Α. να αποτρέψουν περαιτέρω ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής θεσμικής οντότητας.

Ο Τραμπ για παράδειγμα ποτέ δεν είδε την Ε.Ε. σαν σύμμαχο και για λόγους ευτελείς προσπάθησε να εξευτελίσει το ΝΑΤΟ. Ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες της επιθετικότητας στον Πούτιν.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ρωσική στρατηγική της εξεύρεσης στην Ε.Ε. «πρακτόρων επιρροής». Επώνυμων δηλαδή καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών, οι οποίοι με το αζημίωτο θα αναλάμβαναν να προωθούν στους κόλπους της Ε.Ε. θεωρίες συνωμοσίας, εθνικιστικές αντιλήψεις, ψευτοφιλελεύθερες ιδέες και θρησκευτικές αρχές, με απώτερο στόχο την διάλυση της προσπάθειας ολοκλήρωσης.

Είναι χαρακτηριστική από την άποψη αυτή η περίπτωση του γνωστού Γάλλου ηθοποιού Ζεράρ Ντεπαρντιέ, στον οποίον με συνοπτικές διαδικασίες το σύστημα Πούτιν έδωσε ρωσική υπηκοότητα και τη δυνατότητα να μην πληρώσει στη Γαλλία κάπου 12 εκατ. ευρώ φόρους. Μια μπαγκατέλα δηλαδή.

Επίσης είναι γνωστή η χρηματοδότηση από τη Ρωσία του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, της Λίγκας του Βορρά στην Ιταλία, του Νέου Εργατικού Κόμματος στο Βέλγιο και Γερμανών «ειρηνιστών». Εσχάτως δε, μαθαίνουμε ότι «γόνιμες» επαφές στη Ρωσία το 2016 είχε και ο Γάλλος «δημοσιογράφος» Έρικ Ζεμούρ, υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές με σύνθημα την επιστροφή της Γαλλίας σε εποχές βοναπαρτισμού και εθνοφυλετικής καθαρότητας!

Το πολύ ενδιαφέρον στην ιστορία αυτή, είναι οι συναντήσεις του Έρικ Ζεμούρ με τον Ρώσο ολιγάρχη και πρώην στέλεχος της KGB Βλαντιμίρ Γιακούνιν, εμπνευστή και χρηματοδότη του Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών», στο οποίον βέβαια η «Μητέρα Ρωσία» έχει το πρόσταγμα και την πρωτοκαθεδρία.

Σημειώνουμε ότι οι μεγάλες ετήσιες εκδηλώσεις του Φόρουμ έγιναν στη Ρόδο από το 2003 έως και το 2019, με την Ελλάδα να εκπροσωπεί γνωστός Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας. Στο Φόρουμ συμμετέχουν Ιρανοί αγιατολλάδες, Άραβες φίλοι της Χαμάς, Ινδοί εθνικιστές, Τούρκοι επώνυμοι πολιτικοί και Αφρικανοί επιχειρηματίες, πολιτικοί και καλλιτέχνες.

Από κείμενα που έχουμε στη διάθεση μας, προκύπτει ξεκάθαρα ότι «όραμα» του Φόρουμ είναι ο πνευματικός και ιδεολογικός αφοπλισμός του δυτικού κόσμου,μια διαδικασία η οποία ενώ βρισκόταν σε πολύ καλό δρόμο, ο Πούτιν, για την ώρα, την έχει τινάξει στον αέρα. Ως φαίνεται οι μεγάλοι εγκέφαλοι της KGB και της πουτινικής προπαγάνδας κάπου την πάτησαν, μην αξιολογώντας όπως θα έπρεπε το παγκοσμιοποιημένο επικοινωνιακό περιβάλλον. Ακόμα χειρότερα είναι προφανές ότι εκτίμησαν λάθος την επιδιωκόμενη από τις δράσεις τους παγκοσμιοποίηση της βλακείας και της αμάθειας.

Στην Ελλάδα, υπενθυμίζουμε ότι έγινε επίσης προσπάθεια να ιδρυθεί ένα τηλεοπτικό κανάλι προώθησης του πνευματικού αφοπλισμού που «οραματίζεται» η Ρωσία, πλην όμως οι χρηματοδότες του μάλλον είχαν επιλέξει τα λάθος πρόσωπα για την επιτυχία της προσπάθειας τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η παρουσία της αντιδυτικής ρητορικής καλά κρατεί στο ελληνικό πνευματικό περιβάλλον και σαφώς αποτυπώνεται στη λατρεία διαφόρων σφαγέων (Σαντάμ, Άσαντ, Κανταφι, Χομεϊνί, Μαο, Στάλιν…) και τώρα βομβαρδισμών αμάχων. Αυτό σημαίνει ότι σε μια κρίσιμη εποχή γεωπολιτικών ανακατάταξεων, η ελληνική κοινωνία παραμένει ευάλωτη, γεγονός που αποτελεί και βασικό στόχο της ρωσοτουρκικής λυκοφιλίας για την αποδυνάμωση της δυτικής συμμαχίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες η ρωσική προπαγάνδα, από την εποχή των σοβιετικών δραστήριων μέτρων για την αποσταθεροποίηση της χώρας, δεν τα έχει καταφέρει άσχημα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και ο Πούτιν δεν έδωσε σε κάποιους Έλληνες ζητιάνους τα λεφτά που του ζητούσαν.. για να μας βγάλουν από την ευρωζώνη και να μας εντάξουν σε αυτήν του ρουβλίου και της τουρκικής λίρας.

Ο πρώην αξιωματικός της KGB, είχε ήδη άλλα μεγαλεπήβολα σχέδια στο μυαλό του,όπως η ρωσοποίηση του Καύκασου για παράδειγμα, που καλά θα κάνουμε να μην την ξεχνάμε...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τι ωθεί τα χρηματιστήρια σε νέα ρεκόρ

Ιστορική μέρα η χθεσινή για τη Wall Street, καθώς έπιασε τις 40.000 μονάδες για πρώτη φορά στη χρηματιστηριακή ιστορία, έστω και αν το κλείσιμο δεν είχε μπροστά το ψηφίο τέσσερα. ...

Οι πολίτες στην απόγνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ χορηγός του Μητσοτάκη με τον «ξεσαλωμένο» Κασσελάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Κασσελάκη βυθίζεται στο κατάντημα της πολιτικής. Ο τύπος ακούει λέξεις, έννοιες και συνθήματα που αγνοούσε ως τώρα και τα πετάει όπου βρει και όπως μπορεί. Θυμίζει...

Η 21 Απριλίου 1967

Ι. Πρόσφατο βιβλίο αναφέρεται στην επταετή δικτατορία. Μακρές είναι οι αναλύσεις. Λείπει το κύριο. Η πράξη επιβολής: οιονεί ταυτότης της εκτροπής. Η “κοινή βοή” από...

Φόρτωση άρθρων...