Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Το τελευταίο «αντίο» στον Γκορμπατσόφ - Βίντεο και φωτογραφίες από την κηδεία του τελευταίου σοβιετικού ηγέτη

Πλανήτης

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στη Μόσχα για να αποχαιρετίσει τον τελευταίο ηγέτη της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, η κηδεία του οποίου γίνεται απουσία των Δυτικών ηγετών και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η κόρη του Ιρίνα τόνισε ότι η τελετή θα είναι σεμνή, ενώ η σορός του εκτίθεται στην Αίθουσα των Κιόνων, στο Σπίτι των Συνδικάτων, κοντά στο Κρεμλίνο όπως συνέβαινε κατά παράδοση με τους Σοβιετικούς ηγέτες.

Θα ταφεί στο νεκροταφείο Νοβοντεβίτσι της Μόσχας, δίπλα στη σύζυγό του Ραΐσα που πέθανε το 1999.

Ο Γκορμπατσόφ - γνωστός στη Δύση χαϊδευτικά ως Γκόρμπι - πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 91 ετών μετά από «σοβαρή και μακροχρόνια ασθένεια», ανακοίνωσε το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Κατά τη διάρκεια της εξουσίας του μεταξύ 1985 και 1991, ο Γκορμπατσόφ προσπάθησε να μεταμορφώσει τη Σοβιετική Ένωση με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, αλλά τελικά προκάλεσε και την κατάρρευσή της 

Στη Ρωσία, πολλοί τον κατηγορούν ότι άφησε να χαθεί η σοβιετική αυτοκρατορία και μαζί της η θέση της χώρας ως παγκόσμια δύναμη.

Στη Δύση, όμως, ο Γκορμπατσόφ θεωρείται ως ο άνθρωπος που έθεσε τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο και γκρέμισε το Σιδηρούν Παραπέτασμα - επιτεύγματα που αναγνωρίστηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης το 1990.

Ο Γκορμπατσόφ υπερασπίστηκε την ελευθερία και τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, επιδιώκοντας στενότερους δεσμούς με τα δυτικά έθνη, μια κληρονομιά που οι επικριτές λένε ότι ο Πούτιν διέλυσε κατά τη διάρκεια των δύο και πλέον δεκαετιών του στην εξουσία. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν - «Καταρρίψαμε 3 drones» λέει η Τεχεράνη

Νέο παγκόσμιο συναγερμό προκάλεσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι πληροφορίες από Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλούνται ABC, CNN, NBC, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ χτύπησε...

Φόρτωση άρθρων...