Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Επιστήμονες: «Το βακτήριο Κόναν μπορεί να ζει στον Άρη»

Το βακτήριο «Deinococcus radiodurans» που είναι γνωστό ως «Κόναν το Βακτήριο» μπορεί να ζει στον Άρη, σύμφωνα με επιστήμονες. 

Πρόκειται για ένα βακτήριο που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να επιβιώνει σε ακραίες και εξαιρετικά αφιλόξενες για τη ζωή συνθήκες. Ο Κόναν φιγουράρει μάλιστα στον κατάλογο των ρεκόρ Γκίνες ως το πιο ανθεκτικό βακτήριο που γνωρίζουμε.

Το βακτήριο έλαβε αυτή την ονομασία επειδή όπως και ο διάσημος κινηματογραφικός ήρωας μπορεί να αντιστέκεται με επιτυχία σε κάθε επίθεση. Μπορεί να επιβιώνει σε έκθεση σε τοξικά υλικά, σε πολύ υψηλές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ενώ μπορεί να αντέξει σε έκθεση σε εξαιρετικά υψηλές ποσότητες βλαβερής για κάθε άλλο ζωντανό οργανισμό ακτινοβολίας.

Προηγούμενες έρευνες για τον Κόναν έδειχναν ότι αν αυτός ή έστω κάποιο παρεμφερές βακτήριο βρισκόταν στον Άρη θα μπορούσε να έχει επιβιώσει για χρονικό διάστημα ενός εκατ. ετών. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν στην εποχή που ο Άρης διέθετε συνθήκες ικανές να δημιουργήσουν ζωή έστω και σε μικροβιακό-βακτηριακό επίπεδο είχε εμφανιστεί στον πλανήτη ένας ανθεκτικός μικροοργανισμός αυτός θα έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό.

Σε δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Astrobiology» επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern στις ΗΠΑ υποστηρίζουν τα πειράματα που πραγματοποίησαν με τον Κόναν δείχνουν ότι αυτό το βακτήριο ή κάποιο ισοδύναμο του μπορεί επιβιώσει για χρονικό διάστημα 280 εκατομμυρίων ετών στο υπέδαφος του Άρη.

Η νέα έρευνα αναπτερώνει τις ελπίδες ότι ίσως κάτω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη υπάρχει ζωή. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Δύο ύποπτοι κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους (Videos)

Έφεση κατά της προφυλάκισής τους κατέθεσαν δύο ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση στον πολυχώρο «Crocus City Hall» στη Μόσχα. Ο Αμιρτσόμ Ισλάμοφ και ο πατέρας του Ισροήλ Ισλάμ...

Σαν σήμερα - 28 Μαρτίου

Γεγονότα 845: Τρεις τόνους ασήμι, ποσό τεράστιο για την εποχή, δίνει στους Βίκινγκς ο βασιλιάς των Φράγκων Κάρολος ο Φαλακρός, για να φύγουν από το Παρίσι, το οποίο είχαν καταλά...

Ιλινόις: Άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι έσπειρε τον τρόμο - 4 νεκροί και 5 πέντε τραυματίες

Επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε στο Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον απολογισμό να ανέρχεται στους τέσσερις νεκρούς και πέντε τραυματίες. Ένας 22χρονος ύποπτος συνελήφθη μετ...

Φόρτωση άρθρων...