Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

Τουρκία: Φοροεπιδρομή Ερντογάν - Αυξάνονται ο ΦΠΑ και όλοι σχεδόν οι φόροι

Πλανήτης

Αντιμέτωποι με έναν εφιάλτη βρίσκονται οι Τούρκοι καθώς ο Ερντογάν ανακοίνωσε φοροεπιδρομή για να πληρώσει το υπέρογκο κόστος της ανοικοδόμησης από τον φονικό σεισμό του περασμένου Φεβρουαρίου και να πραγματοποιήσει τις προεγκλογικές του δεσμεύσεις.

Με απόφαση που υπέγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας αυξάνεται από 18% στο 20% για τα προϊόντα με υψηλό συντελεστή και από 8% στο 10% για τα προϊόντα με χαμηλό συντελεστή. Σειρά προϊόντων που φορολογούνταν με τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, όπως είδη προσωπικής υγιεινής, εντάσσονται πλέον στον υψηλό συντελεστή.

Πριν από δύο ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι ειδικά για φέτος τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων θα εισπραχτούν κατ’ εξαίρεση φέτος στο διπλάσιό τους. Αυξάνεται επίσης ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για αγορά αυτοκινήτου από το 112% στο 116%.

Παράλληλα, αυξάνεται ο φόρος για τις τραπεζικές και ασφαλιστικές συναλλαγές από το 10% στο 15%.

Τα τέλη για την χρήση των κινητών τηλεφώνων, που μεταφέρονται στην Τουρκία από το εξωτερικό, από 6.000 τουρκικές λίρες (214 ευρώ) στις 20.000 λίρες (περίπου 715 ευρώ) υπεριδισπλασιάζονται.

Αυξήσεις που φτάνουν ακόμη και το 50% γίνονται στο σύνολο σχεδόν των τελών και φόρων που εισπράττει το τουρκικό κράτος.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει φόρους για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις ετοιμάζει η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει ένα μέρος από το βάρος που προκαλεί το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο έχει επιδεινωθεί από τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς.

Σύμφωνα με το Bloomberg, προτείνει αύξηση του εταιρικού φόρου από 20%, στο 25%.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου, ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής για τράπεζες, εταιρείες ασφαλιστικές, χρηματιστηριακές, συνταξιοδοτικές, καθώς και για εταιρείες ηλεκτρονικών πληρωμών, θα αυξηθεί από το 25% στο 30%.

Υπενθυμίζεται Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αύξησε τις δημοσιονομικές δαπάνες ενόψει των εκλογών του Μαΐου, αυξάνοντας τους μισθούς καιπροσφέροντας πρόωρη συνταξιοδότηση σε εκκατομύρια πολίτες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

New York Times: Η λάθος εκτίμηση που οδήγησε στην κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπολόγισαν λανθασμένα τη σοβαρότητα της απάντησης του Ιράν στο χτύπημα της 1ης Απριλίου σε κτίριο στη Δαμασκό, στο οποίο σκοτώθηκαν αρκετοί διοικητές του τω...

Φόρτωση άρθρων...