Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Τουρκία: H Κεντρική Τράπεζα επέβαλε capital controls στις πιστωτικές κάρτες

Πλανήτης

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας επέβαλε περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών μέσω πιστωτικών καρτών και για τις αγορές χρυσού και κοσμημάτων, λιγότερο από 10 μέρες από τη διεξαγωγή του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στη γειτονική χώρα, προκαλώντας φήμες και φόβους για την επιβολή γενικότερων κεφαλαιακών ελέγχων στη χειμαζόμενη τουρκική οικονομία.

Τούρκοι πολίτες που πήγαν στα μηχανήματα ανάληψης μετρητών με την πιστωτική τους κάρτα βρέθηκαν προ εκπλήξεως, βλέποντας ότι έχει επιβληθεί όριο στις 15.000 λίρες Τουρκίας.

Ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου, η κεντρική τράπεζα έστειλε οδηγία στις τουρκικές τράπεζες, σύμφωνα με την οποία τίθεται ανώτατο όριο 15 χιλιάδων λιρών στις αναλήψεις μετρητών με χρήση πιστωτικών καρτών, αλλά και στην αγορά κοσμημάτων.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα μείωσε το ημερήσιο όριο αγοράς συναλλάγματος της τράπεζας κατά 25%, ενώ αύξησε την προμήθεια για αγορά συναλλάγματος από 5% σε 10% και σε 30% μετά τις 28 Ιουλίου.

Το τουρκικό νόμισμα συνέχισε να υποχωρεί μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, με τη συναλλαγματική του ισοτιμία μια ανάσα από το χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Τούρκοι πολίτες σπεύδουν να αλλάξουν τις λίρες τους σε δολάρια δεδομένης της πρόβλεψης για περαιτέρω κατάρρευσης του εθνικού νομίσματος της Τουρκίας μετά την ολοκλήρωση των εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό η τουρκική αντιπολίτευση έσπευσε να προειδοποιήσει ότι επίκειται πλήρης επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (εννοώντας κάτι αντίστοιχο με την εμπειρία της Ελλάδας από το καλοκαίρι του 2015) εφόσον επανεκλεγεί ο Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας την άλλη Κυριακή.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 28 Απριλίου

Γεγονότα 1686: Δημοσιεύεται ο πρώτος τόμος των αρχών του Ισαάκ Νεύτωνα 1788: Το Μέριλαντ γίνεται η έβδομη πολιτεία που επικυρώνει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών 1789: ...

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Ταϊβάν

Σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ έγινε σήμερα (ξημερώματα Σαββάτου, τοπική ώρα) στην επαρχία Χουαλιέν της ανατολικής Ταϊβάν, ανακοίνωσε η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία. Μέχρι τώρα δε...

Φόρτωση άρθρων...