Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Τουρκία: Κάτω από το 40% ο πληθωρισμός για πρώτη φορά μετά από 16 μήνες

Κάτω από το 40% έπεσε τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Τουρκία για πρώτη φορά εδώ και 16 μήνες, χάρη κυρίως σε ένα προσωρινό μέτρο παροχής δωρεάν φυσικού αερίου στα νοικοκυριά.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 39,6% σε ετήσια βάση και παρέμεινε σχεδόν σταθερός, διαφορά +0,04%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία.

Τους επίσημους αυτούς αριθμούς όμως αμφισβητούν ανεξάρτητοι οικονομολόγοι της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag). Σύμφωνα με εκείνους, ο ετήσιος πληθωρισμός κυμαίνεται μεταξύ 105% και 109%.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επανεξελέγη για τρίτη θητεία, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αναγάγει σε προτεραιότητά του τη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός είχε ξεπεράσει το 85% το φθινόπωρο, προτού αρχίσει να επιβραδύνεται από τον Νοέμβριο.

Η επιβράδυνση συνδέεται και με ένα προεκλογικό μέτρο του Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε την παροχή δωρεάν φυσικού αερίου για το νοικοκυριά τον Μάιο, τα οποία θα εξακολουθήσουν να έχουν δωρεάν 25 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μηνιαίως ως τον Μάιο του 2024.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, δήλωσε χθες Κυριακή ότι η χώρα θα πρέπει να επιστρέψει «στο πεδίο του ορθολογισμού» προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης, Τζεβντέτ Γιλμάζ, δήλωσε ότι προτεραιότητά του είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν: Παραδέχθηκε ότι σκέφτηκε την αυτοκτονία – Η εξομολόγηση του Αμερικανού προέδρου

Για τις σκοτεινές στιγμές που έζησε το 1974 μετά τον θάνατο της πρώτης συζύγου του και της κόρης του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν σε συνέ...

Σαν σήμερα - 29 Απριλίου

Γεγονότα 1091: Λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη διεξάγεται η Μάχη του Λεβούνιου. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός νικά τους Πετσενέγκους και τους εξαφανίζει α...

Τραγωδία στην Αλάσκα: Ορειβάτες έπεσαν από ύψος 300 μέτρων – Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας

Ένα τραγικό περιστατικό συνέβη στο Εθνικό Πάρκο Ντενάλι στην Αλάσκα, καθώς ένας ορειβάτης έχασε τη ζωή του κι ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση από ύψος περίπου 305 μέ...

Φόρτωση άρθρων...