Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Τουρκία: Οι ριζικές αλλαγές του Ερντογάν στο υπουργικό συμβούλιο και τα τέσσερα πρόσωπα «κλειδιά»

Πλανήτης

Με αναμενόμενες εκπλήξεις ανακοινώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου η νέα σύνθεση του υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Ερντογάν, ο οποίος είχε ορκιστεί νωρίτερα ως ο 13ος «ισόβιος» πρόεδρος της Τουρκίας, ενώ η λίστα των ονομάτων είχε διαρρεύσει αρκετά νωρίτερα.

Ο Σουλτάνος «ξήλωσε» σχεδόν όλο το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιό του, καθώς από τα 18 μέλη, μόλις δύο διατηρήθηκαν στις θέσεις τους, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι.

Οι επιλογές αυτές ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα όσα είχε μεταδώσει νωρίτερα το κρατικό TRT ότι ο Ερντογάν ήθελε μία νέα αρχή στις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας. «Στην περίπτωση επανεκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη θα υπάρχει μία συνέχεια στις διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα. Θα πρέπει να συνεργαστεί με κάποιον, με τον οποίο έχει πλέον προσωπική σχέση. Θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τις δύο χώρες να λύσουν τα ζητήματά τους» επισήμανε ειδικότερα ο δημοσιογράφος.

Οι σημαντικότερες αλλαγές της νέας κυβέρνησης εντοπίζονται σε 4 πρόσωπα, τα δύο άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος και αφορούν στα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, όπου τις θέσεις των Τσαβούσογλου και Ακάρ, αναλαμβάνουν πλέον οι Χακάν Φιντάν και Γιασάρ Γκιουλέρ. Οι άλλοι δύο είναι ο υπουργός Οικονομικών που θα αναλάβει την «καυτή πατάτα» της τουρκικής οικονομίας, Μεχμέτ Σιμσέκ αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλικαγιά στη θέση του γνωστού Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ποιοι είναι οι «4»

Ο 55χρονος Χακάν Φιντάν, ο νέος υπουργός Εξωτερικών είναι επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) της Τουρκίας και από τους πλέον έμπιστους του Τούρκου προέδρου.

Στρατιωτικός, διπλωμάτης, ακαδημαϊκός. Υπηρέτησε ως υπαξιωματικός στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μέχρι το 2001, αλλά έπειτα αποχώρησε οικειοθελώς για να σπουδάσει στο Μέριλαντ των ΗΠΑ Πολιτικές Επιστήμες κι έπειτα στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη, στο Ινστιτούτο Αφοπλισμού των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη και στο Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογιών Επαλήθευσης στο Λονδίνο. Εργάστηκε ως ακαδημαϊκός στα πανεπιστήμια Hacettepe και Bilkent.

Το 2003, διορίστηκε πρόεδρος της Τουρκικής Διοίκησης Συνεργασίας και Ανάπτυξης (TIKA).

To 2010, διορίστηκε διοικητής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών και καταγράφηκε στην ιστορία ως ο νεότερος διοικητής της ΜΙΤ.

Το 2015, παραιτήθηκε από το AKP για να είναι υποψήφιος για το βουλευτικό χρίσμα, καθώς είχε βλέψεις για υπουργική θέση. Ωστόσο, λίγο έπειτα, μετά από πιέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπαναχώρησε και επέστρεψε στα καθήκοντά του.

Το 2011 συναντήθηκε κρυφά με στελέχη του PKK για ειρηνευτικές συνομιλίες, γεγονός που όταν διέρρευσε στον Τύπο έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τον Ερντογάν και το ώθησε σε αλλαγή πολιτικής στο Κουρδικό.

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι ο αντικαταστάτης του Χουλουσί Ακάρ στο υπουργείο Άμυνας, με την επιλογή του να θεωρείται ως σοβαρή αλλαγή στην αμυντική στρατηγική της Τουρκίας.

Στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, στρατιώτες πραξικοπηματίες εισέβαλαν στο γραφείο του Γιασάρ Γκιουλέρ και δια της βίας τον μετέφεραν στην αεροπορική βάση Ακιντζί, έξω από την Άγκυρα, με ελικόπτερο.

Το 2018, διορίστηκε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ είναι κουρδικής καταγωγής, εργάστηκε στη Merill Lynch στο Λονδίνο και αργότερα στη UBS στη Νέα Υόρκη, ενώ διετέλεσε και σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ΑΚΡ το 2007 και το 2009 έγινε υπουργός Οικονομικών. Στενός συνεργάτης του Αλί Μπαμπατζάν, κυρίως όταν αυτός έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για την οικονομία και οπαδός της ορθόδοξης αντίληψης των οικονομικών.

Ο Μεχμέτ Σιμσέκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας μεταξύ 2009 και 2015, όταν στο περιβάλλον του Ερντογάν κυριάρχησαν οι οικονομικοί σύμβουλοι που πρεσβεύουν την ανορθόδοξη άποψη περί χαμηλών επιτοκίων.

Το 2013 ανακηρύχθηκε "Υπουργός Οικονομικών της χρονιάς στην αναδυόμενη Ευρώπη" από το περιοδικό "Emerging Markets".

Ο Ερντογάν διαπραγματεύτηκε μία σκληρή συμφωνία, με τον Σιμσέκ για τη μετεκλογική οικονομία. Ο νέος υπουργός Οικονομικών έθεσε 3 όρους στον Τούρκο πρόεδρο, προκειμένου να αναλάβει την πιο δύσκολη καρέκλα της χώρας. Αλλαγή διοικητή Κεντρικής Τράπεζας και ανεξαρτησία της, σταδιακή αύξηση των επιτοκίων στο 25% (!) σε 18 μήνες και καθολική μη παρέμβαση του Τούρκου προέδρου στην οικονομία.

Ο Αλί Γερλίκαγιά αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, στη θέση του Σουλεϊμάν Σοϊλού. Πρόσωπο νέο στην πολιτική, γεννημένος στο Ικόνιο, στο προπύργιο των φονταμενταλιστών ισλαμιστών, άρχισε να αποτελεί στέλεχος της τουρκικής γραφειοκρατίας από το 1990. Από το 2018 υπηρετεί ως νομάρχης της Κωνσταντινούπολης.

Είναι πολιτικός προϊστάμενος του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και η τοποθέτησή του στο υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει επικείμενων καταδικαστικών αποφάσεων εναντίον της πολιτικής δράσης του Ιμάμογλου, του δίνει την εξουσία ακόμη και να τον απολύσει.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιλινόις: Άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι έσπειρε τον τρόμο - 4 νεκροί και 5 πέντε τραυματίες

Επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε στο Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον απολογισμό να ανέρχεται στους τέσσερις νεκρούς και πέντε τραυματίες. Ένας 22χρονος ύποπτος συνελήφθη μετ...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Ανασύρθηκαν οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες

Οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του λιμανιού της Βαλτιμόρης ανασύρθηκαν χθες Τετάρτη, ανακοίνωσαν οι αρχές, την επομένη της τραγικής ...

Πούτιν: Η Μόσχα δεν θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ - Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται

Η Ρωσία δεν έχει σχέδια για καμία χώρα του ΝΑΤΟ και δεν θα επιτεθεί στην Πολωνία, στις χώρες της Βαλτικής ή στην Τσεχία, αλλά εάν η Δύση προμηθεύσει μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, τό...

Φόρτωση άρθρων...