Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Τουρκία: «Πυρετός» ενόψει του δεύτερου γύρου των Προεδρικών Εκλογών

Λίγες ημέρες απομένουν από τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών στην Τουρκία και οι δύο υποψήφιοι για την Προεδρία της χώρας ετοιμάζονται για τις δεύτερες κάλπες που θα στηθούν την ερχόμενη Κυριακή 28 Μαΐου. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι TRT, υποστήριξε ότι απελευθέρωσε την Αγιά Σοφιά μετατρέποντάς την σε τζαμί.
«Σε επίπεδο πολιτισμού, κάναμε κάποια βήματα και απελευθερώσαμε την Αγιά Σοφιά. Αυτοί μας μισούν επειδή απελευθερώσαμε την Αγιά Σοφιά. Με τα βήματα τα οποία κάναμε στην αμυντική βιομηχανία, θεωρείτε πως θα μας λένε καλωσορίσατε;», ανέφερε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, κάνει επίδειξη δύναμης και επιτίθεται στη Δύση.

«Δε μας χωνεύουν επειδή ξεριζώσαμε την τρομοκρατία. Βλέπετε πως όλα τα περιοδικά της Δύσης είχαν πρωτοσέλιδα με τίτλους ‘να φύγει ο Ερντογάν’. Δε μας θέλουν επειδή πληρώσαμε το χρέος μας και βγάλαμε το ΔΝΤ έξω από την Τουρκία».

Ο Ερντογάν προειδοποιεί ότι οι επόμενες κινήσεις του θα ενοχλήσουν τη Δύση. «Μήπως θα έρθουν κι άλλα νέα που θα ενοχλήσουν τη Δύση; Γιατί να μην έρθουν; Αν τα βήματα που κάνουμε στην αμυντική βιομηχανία, υπερτερούν από την ισχύ της Δύσης, αν θα υπερτερούμε φυσικά και θα ενοχληθούν», αναφέρει ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Ακόμα πιο στοχευμένα τα βέλη του Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος κατηγορεί τη CIA για τη διακίνηση του παγκόσμιου εμπορίου ναρκωτικών, απειλώντας παράλληλα τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως θα λογοδοτήσει ο Ερντογάν για αυτά που έκανε.  Κάναμε κάποιες κινήσεις για την πολιτική τους. Λέει πως θα μας τιμωρήσει. Αν τολμάς τιμώρησέ μας. Εμείς δεν πολεμάμε το PKK, πολεμάμε τις ΗΠΑ».

Νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου

Την ίδια στιγμή, δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης η Τουρκία.

Η εκτόξευση έγινε από το αεροδρόμιο της Ριζούντας (Άρτβιν) στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στα σύνορα με τη Γεωργία.

Είναι η δεύτερη φορά που η Τουρκία πραγματοποιεί δοκιμαστική εκτόξευση του συγκεκριμένου τύπου πυραύλου που κατασκευάζεται από την τουρκική Roketsan.

Φοβάται απόπειρα δολοφονίας

Σειρά σχολίων προκάλεσε βίντεο που δείχνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αρνείται να πάρει το ποτήρι με το νερό που του έδωσε ο σωματοφύλακάς του.
Το περιστατικό που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, κατεγράφη κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην επαρχία Χατάι.

Ο επικεφαλής της ασφάλειάς του τον πλησιάζει, κρατώντας ένα ποτήρι με νερό και του το προσφέρει. Ο Ερντογάν αρνείται να το πάρει.

Λίγο αργότερα εμφανίζεται ο γιος του Ερντογάν, Μπιλάλ, να παίρνει το ποτήρι από τον άνδρα της ασφάλειας του Τούρκου προέδρου

«Στρυμωγμένος» ο Κιλιτσντάρογλου

Την ίδια ώρα, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι σε δύσκολη θέση μετά τη στήριξη του Σινάν Ογάν στον Ερντογάν. Την στήριξή του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε ο υπερεθνικιστής Σινάν Ογάν, που με το 5,2% που κατέγραψε στον πρώτο γύρο θα παίξει σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα του δεύτερου.

«Ανακοινώνω ότι θα στηρίξουμε τον Ταγίπ Ερντογάν, τον προεδρικό υποψήφιο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Προσκαλώ όλους τους ψηφοφόρους που μας ψήφισαν να τον στηρίξουν».

Και ενώ η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την 28η Μαΐου, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης φαίνεται πως είναι πολύ στρυμωγμένος με τα προβλήματα της συμμαχίας.

Έντεκα μέλη της Επιτροπής του πρώην Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, που συμμετέχει στη εξακομματική συμμαχία, φαίνεται πως αποφάσισαν να συνταχθούν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Στενός συνεργάτης του Τραμπ παραδέχτηκε ότι πλήρωσε τη Στόρμι Ντάνιελς εκ μέρους του

Σε μία αποκάλυψη προχώρησε πρώην συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μάικλ Κόεν κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου για μια συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο τότε...

Φόρτωση άρθρων...