Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Τουρκία: Σε νέο υψηλό 24ετίας ο πληθωρισμός - 79,6% τον Ιούλιο

Aυξήθηκε ο τουρκικός πληθωρισμός σε νέο υψηλό 24 ετών στο 79,6% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η συνεχιζόμενη αδυναμία της λίρας και το παγκόσμιο κόστος ενέργειας και εμπορευμάτων ώθησαν τις τιμές υψηλότερα, αν και οι αυξήσεις των τιμών ήταν κάτω από τις προβλέψεις.

Ο πληθωρισμός άρχισε να εκτινάσσεται το περασμένο φθινόπωρο, όταν η λίρα υποχώρησε αφού η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε σταδιακά το επιτόκιο πολιτικής της κατά 500 μονάδες βάσης στο 14% σε έναν κύκλο χαλάρωσης που επεδίωξε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,37% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, κάτω από πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters για 2,9%. Ετησίως, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή προβλεπόταν να είναι 80,5%.

Ο Jason Tuvey, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics, είπε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός μπορεί να πλησιάζει στο αποκορύφωμά του…
 
«Ακόμη και αν ο πληθωρισμός πλησιάζει στο ανώτατο όριο, θα παραμείνει κοντά στα σημερινά πολύ υψηλά ποσοστά του για αρκετούς ακόμη μήνες», ανέφερε ο Tuvey σε σημείωμα. «Οι απότομες και άτακτες πτώσεις της λίρας παραμένουν βασικός κίνδυνος», είπε ο Jason Tuvey.

Η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος στις τιμές καταναλωτή σημειώθηκε στον τομέα των μεταφορών, με άνοδο 119,11%, ενώ οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 94,65%. Ο πληθωρισμός φέτος τροφοδοτήθηκε περαιτέρω από τις οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και από τη συνεχιζόμενη πτώση της λίρας. Το νόμισμα υποχώρησε 44% έναντι του δολαρίου πέρυσι και υποχώρησε κατά 27% φέτος.

Ο ετήσιος πληθωρισμός βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 1998, όταν έφτασε στο 80,4% και η Τουρκία πάλευε να τερματίσει μια δεκαετία χρονίως υψηλού πληθωρισμού.

Ο δείκτης εγχώριων τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 5,17% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 144,61%. Η κυβέρνηση είπε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί ως αποτέλεσμα του οικονομικού της προγράμματος. 

Ο Ερντογάν είπε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στα «κατάλληλα» επίπεδα μέχρι τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του επόμενου έτους, ενώ η κεντρική τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για το τέλος του 2022 στο 60,4% την περασμένη Πέμπτη από 42,8% προηγουμένως.

Σύμφωνα με το Reuters, η έκθεση της τράπεζας για τον πληθωρισμό έδειξε ότι το εκτιμώμενο εύρος του πληθωρισμού έφτασε σχεδόν το 90% αυτό το φθινόπωρο πριν υποχωρήσει. Νομοθέτες και οικονομολόγοι της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν την αξιοπιστία των στοιχείων της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TUIK), ισχυρισμούς που η TUIK απέρριψε.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Τούρκοι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βαρθολομαίος: Στηρίζουμε την πρωτοβουλία για ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Με αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στο Μεσανατολικό ήταν το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μετά την αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στο Φανάρι. «Προσευχ...

Σαν σήμερα - 7 Μαΐου

Γεγονότα 558: Καταρρέει ο τρούλος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ιουστινιανός διατάσσει την επανακατασκευή του 1429: Η Ζαν ντ’ Αρκ ηγείται τραυματισμένη της επίθεσ...

Φόρτωση άρθρων...