Σε δωδεκαετή ποινή φυλάκισης για κατασκοπεία καταδίκασε η Δικαιοσύνη της Τουρκίας τον Έλληνα υπήκοο συριακής καταγωγής, Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα.

Ο Αμπάρα συνελήφθη στα τέλη Μαΐου, όταν είχε μεταβεί Γκαζιαντέπ, για να παρακολουθήσει μια έκθεση χαλιών. 

Ο 67χρονος αν και αρχικά διέθετε εργοστάσιο μαρμάρων στην Καβάλα και λατομεία στη Θάσο, τα τελευταία χρόνια επέκτεινε τις δραστηριότητές του, εισάγοντας χαλιά από την Τουρκία. Για 38 ημέρες η οικογένειά του είχε χάσει τα ίχνη του, μέχρι έμαθαν ότι ο Αμπάρα κατηγορείται για κατασκοπεία.

Όταν έγινε γνωστή η εξαφάνιση του 67χρονου, η οποία είχε δηλωθεί στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, η Πρεσβεία είχε επανειλημμένα θέσει το ζήτημα στις τουρκικές Αρχές, οι οποίες, όμως, ουδέποτε έδωσαν κάποια απάντηση. 

Η μοναδική απάντηση, που δόθηκε ήταν πως ο Αμπάρα, «συμπεριφερόταν σαν επιχειρηματίας στα ταξίδια του στην Τουρκία, διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών». 

Ο Αμπάρα έχει δηλώσει ότι είχε επαφή με δυο Έλληνες αστυνομικούς όταν πήγαινε να επισκεφθεί στη Ράκα της Συρίας τη σύζυγό του, την περίοδο 2014-2017.

Στον 67χρονο Έλληνα, με καταγωγή από τη Συρία, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δώδεκα ετών και τριών μηνών. Ο 67χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες και οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις περί κατασκοπείας. 

Η Αθήνα εκτιμά ότι η καταδίκη του Αμπάρα περισσότερο έχει ως αποδέκτη τις ΗΠΑ, εξαιτίας της αμερικανικής απόφασης για τα F-16 και λιγότερο για την Ελλάδα, σύμφωνα πληροφορίες του ΑΝΤ1.