Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Τουρκία: Συναγερμός στη χρηματοπιστωτική αρχή από τη νέα πτώση στη λίρα

Πλανήτης

Τις επιπτώσεις του παγκόσμιου πληθωρισμού και των συνεχόμενων αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων στους μακροοικονομικούς δείκτες εξέτασε σήμερα η Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, η σύγκλιση της επιτροπής έγινε τη στιγμή που η τουρκική λίρα διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από πέρυσι τον Δεκέμβριο, εν μέσω ανησυχιών για την κυβερνητική πολιτική σε επίπεδο συναλλαγματικών ισοτιμιών, εν μέσω ανησυχιών για την πολιτική ξένου συναλλάγματος της Άγκυρας μέσα στο σημερινό πλαίσιο του αυξανόμενου πληθωρισμού και των ανησυχιών για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία εκτινάχθηκε σε υψηλό 24 ετών, κοντά στο 80% τον προηγούμενο μήνα, ενεργοποιώντας μία σειρά από ανορθόδοξες επιτοκιακές μειώσεις που οδήγησαν την αξία της λίρας σε πτώση 44% πέρυσι. 

Η λίρα υποχώρησε στο 17,85 έναντι του δολαρίου σήμερα Δευτέρα, κοντά στο ναδίρ του 18,4 στο οποίο είχε διολισθήσει το Δεκέμβριο του 2021.
Παρά τη συνεχιζόμενη υποτίμηση της λίρας, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει το επιτόκιό της σταθερό στο 14% για έναν ακόμη χρόνο τουλάχιστον, εστιάζοντας αντ΄ αυτού σε μέτρα μακροπροληπτικής πολιτικής για δάνεια και ρευστότητα.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΟΗΕ: Με «θετικό πνεύμα» βλέπει η Χαμάς την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ

Επτά μήνες από την έναρξη του καταστροφικού πολέμου στη Μέση Ανατολή, η Χαμάς συνεχίζει να μελετά, με «θετικό πνεύμα», την πρόσφατη πρόταση κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λω...

Σαν σήμερα - 2 Μαΐου

Γεγονότα 1335 - Ο δούκας Όθων της Αυστρίας γίνεται δούκας της Καρινθίας. 1536 - Η βασίλισσα της Αγγλίας, Άννα Μπολέυν, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται κατηγορούμενη για μοιχεία...

Φόρτωση άρθρων...